Унгарски националисти поискаха ревизия на границите със Сърбия

20369
Унгарски националисти поискаха ревизия на границите със Сърбия

Няколкостотин унгарски националисти се събраха вчера пред посолството на Сърбия в Будапеща и поискаха ревизия на границите, съобщават местни медии. Протестът бе организиран от екстремисткото младежко движение "64 графства" по повод годишнината от подписването на Триянонския договор.

Пред насъбралото се множество говори депутатът от крайнодясната формация "Йобик" Наги Нат Гауди, който настоя за преразглеждане на споразумението в частта му относно границите, подчертавайки, че унгарците няма да се примирят с настоящата ситуация. 

По неговите думи искането за териториална автономия на унгарците в съседните държави е нормално, "тъй като всеки народ в Европа има право на самоопределение".

"През 2005 г. Унгария направи исторически грях, защото не наложи вето за членството на Румъния в ЕС. Не бива същата грешка да се направи и с присъединяването на Сърбия към ЕС. Приемането на Сърбия трябва да се блокира, поне докато не се изпълнят справедливите искания на унгарците в южните части", посочил Гауди визирайки автономната област Войводина, предаде КРОСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com