Божковгейт: Изнудване няма, а подкуп има ли, другари прокурори?

10060
Божковгейт: Изнудване няма, а подкуп има ли, другари прокурори?
Снимка: Правителствена пресслужба

Прокуратурата установила, че няма данни за изнудване на Васил Божков от страна на Борисов и Горанов. Делото е прекратено поради липса на доказателства. Тоест, никакви признания от страна на хазартния бос не са в състояние да убедят другарите прокурори, че има извършено престъпление.

Ние ги разбираме. Трудно им е да бъдат успоредни на американците, които без много приказки установиха достатъчно факти, за да сложат Горанов в списъка "Магнитски". Нашите обаче не виждат нищо укоримо нито в действията на бившия финансов министър, нито в действията на бившия премиер.

Ние добре знаем, че този казус има ключово значение за оцеляването на Борисов. Неговият страх от "Магнитски" дори го накара да обяви, че не познава собствения Горанов! А пък той, ни лук ял, ни лук мирисал, има наглостта да шества из телевизиите и да ръси мъдрост. Че и тур за овации направи из Народното събрание под ръка с председателя му.

Пак ще припомним - човекът е беден, живее в жилище на кума си, колата му не е точно негова, но според запознати със жена му са в изрядни отношения.

Прокурорското късогледство си има обяснение и то няма нищо общо с това кой е главен прокурор. Оказва се, че който и да е той, прокуратурата все не вижда и не вижда престъпления у нас. Нито пък корупция.

Затова с пълно право можем да попитаме - като няма изнудване, корупция също ли няма? Един бая едър бизнесмен, не кой да е, а самият Васил Божков, на когото доскоро всички ръка целуваха, съобщава публично на кого какви подкупи е носил. Само че от неговата камбанария си ги нарича изнудване. Да, той няма как да ги нарече подкупи. Но прокуратурата? Тя не знае ли как се нарича онова действие, при което бизнесмен дава пари, доста пари, на министър?: Божков пусна извлечение, твърди, че е за подкупите за Борисов

Българската политика е толкова прогнила, че няма никакви шансове да накара прокуратурата да заработи. Каквито и размествания да се правят, от тях няма ефект. С промените в Конституцията може и да се постигне нещо, но цялата кочина ще си остане непокътната. Защото у нас мафията си има държава и това е публична тайна.

Впрочем, същата тази прокуратура нито веднъж не е забелязала неща, които са публична тайна. Например, завземането на цели бизнеси от хора, нежелаещи да са част от схема с корпулентни политици. Или пък използване на държавни лостове като бухалки - пак срещу такива бизнесмени. Или пък подялба на порции от апетитни мегасделки в ущърб на данъкоплатеца.

Възможно е по конкретния казус да има и друго обяснение - вероятно искат да кажат на Божков, че трябва да се признае за корумпиращ - нещо, което е наказуемо по закон. Дали ще го направи, предстои да разберем. Но каквито и ходове да предприеме той, другата страна е във видим възход. Съвсем наскоро на Борисов му се размина и по Барселонагейт. Случайност? Надали. По-скоро закономерност.

Защото заключението на прокуратурата за пореден път се разминава със събраните от американските власти доказателства за поискан и предоставен подкуп. През юни 2021 г. Божков бе санкциониран по "Магнитски" - за "значима корупция", при това - заедно заедно с Делян Пеевски. Тогава беше обявено, че Божков неколкократно е подкупвал държавни служители, сред които "един настоящ политически лидер, както и бившият председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта": САЩ обявиха санкции срещу Делян Пеевски и Васил Божков

Така. А през февруари 2023 г. Владислав Горанов също бе санкциониран по "Магнитски" за значима корупция. Главната причина е свързана с неплатените 600 млн. лв. хазартни данъци и такси от хазартния бизнес на Васил Божков. Неплатени може би не точно казано. Американците вярват, че са платени, но на ръка, от джоб в джоб. Тогава американските власти обявиха: "Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, довела до десетки милиони евро, изплатени на български официални лица, в замяна на благоприятно законодателство за заинтересованите страни, участващи в хазартната индустрия". Е как пък ни един прокурор не се вгледа в това твърдение и как нито една институция не прие за верни тези твърдения?: САЩ с нови санкции по "Магнитски", Владислав Горанов и Румен Овчаров са сред имената

Държавата ни е толкова проядена от корупция, че нямаме нужда от никакви разрушителни външни врагове. Сама ще си падне. Надеждата е поне да затрупа онези, които я направиха толкова прогнила. И онези, които си траят за всичко това.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com