САЩ с нови санкции по "Магнитски", Владислав Горанов и Румен Овчаров са сред имената

10634
САЩ с нови санкции по "Магнитски", Владислав Горанов и Румен Овчаров са сред имената
Снимка: Колаж/Actualno.com

Нови български попълнения по "Магнитски" бяха обявени днес от САЩ. Сред тях са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, бивши членове на борда на АЕЦ "Козлодуй" и председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

Припомняме, че през юни 2021 г. САЩ санкционираха Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков за корупция.

"Съединените щати подкрепят своя съюзник в НАТО, България, в борбата както с дълбоко вкоренената корупция, така и с руското влияние, подкопаващи демократичните институции“, заявява Браян Е. Нелсън, подсекретар на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовата разузнаване.

Обвиненията

Конкретните обвинения срещу Владислав Горанов са за "законодателни манипулации". Финансовото министерство на САЩ посочва, че той има връзки със санкционирания олигарх и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски.

"Горанов е използвал своята позиция като министър на финансите, за да улеснява подкупването на български чиновници и да лиши българското правителство от данъчни приходи в полза на български олигарси", се казва в съобщението на американските власти.

В описанието на провиненията му се посочва, че Горанов е "участвал в корупционна схема, довела до това, че десетки милиони евро са платени на български държавни служители в замяна на законодателство в полза на заинтересовани страни, свързани с хазартната индустрия" - препратка към обвиненията на Васил Божков (също санкциониран по "Магнитски") срещу Горанов и ГЕРБ. Още: Васил Божков изкара стенограми срещу Бойко Борисов за Закона за хазарта

САЩ налага санкции и на "Трилема кансълтинг" ЕООД - консултантска фирма с еднолична собственост, за това, че пряко или непряко е собственост или контролирано от Горанов.

Корупция в енергетиката

Румен Овчаров, Иван Генов и Александър Николов са санкционирани за "корупция, свързана с енергийни договори".

"Овчаров многократно се е замесвал в корупционни енергийни договори с руски енергийни компании, като е получавал подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирани цени за руски газ и ядрено гориво, както и за подкрепа на поръчки в АЕЦ "Козлодуй", се казва в съобщението.

Министерството на финансите на САЩ твърди, че Румен Овчаров е получил "над 5 милиона евро в офшорни банкови сметки, откакто е служил като министър на енергетиката" (2005-2008).

Според разследването на американците - договорите за руско ядрено гориво, по които са преговаряли подставени лица на Овчаров, са увеличили разходите на АЕЦ "Козлодуй" с до 50 млн. евро.

Николов и Генов също са директно обвинени в корупция - за това, че са се съгласили да получат 5 милиона лева подкупи от чуждестранни мениджъри в сферата на ядрената енергетика в замяна на гаранции за договори с "Козлодуй".

"Дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", Иван Генов е поискал 3 млн. лв. подкупи от български мениджъри, за да улесни преразглеждането на поръчки на АЕЦ в полза на техните компании", се казва в съобщението.

Подкупване на съдия

Николай Малинов е обвинен в подкуп на български съдия, с цел да получи разрешение да пътува в Русия въпреки мярката си за неотклонение по разследването срещу него за руски шпионаж.

В съобщението не се споменава името на съдията, но още през 2020 г. САЩ забраниха на Андон Миталов от тогавашния Специализиран съд да стъпва на американска територия именно по обвинение в корупция. Миталов беше съдията, който разреши на Малинов да пътува до Русия.

Освен на Малинов, САЩ налага санкции и на дружествата "Интер Трейд 2021" ЕООД, "МС Консулт 2016" ЕООД, Национално движение "Русофили" и Русофили за възраждане на Отечеството – за това, че са собственост или контролирани пряко или непряко от Малинов.

"Корупцията ограбва"

"Действията, осветлени днес, обхващат различни политически партии и правителства, което показва спешната необходимост от разграждане на мрежите, които в продължение на години са възпроизвеждали незаконни дейности, особено в енергийния сектор. Корупцията ограбва българския народ със стотици милиони долари и възпрепятства инвестициите и икономическия растеж на страната", се казва в съобщението на министерството. 

В него се казва още, че санкционираните лица са заемали държавни постове в продължение на много години, в рамките на няколко правителства и с различна политическа принадлежност. "Разнообразието на техните биографии и дългогодишната им известност в българската политика илюстрират степента, до която корупцията е дълбоко вкоренена в министерствата, партиите и държавните отрасли, и показват изключителната нужда от политическа воля за осъществяване на реформа, свързана с върховенството на правото, и борба с корупцията", допълват от там, след което дават подробности за корупционните обвързаности на всеки един от санкционираните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка