Бойко Борисов излиза чист от "Барселонагейт"

13480
Бойко Борисов излиза чист от "Барселонагейт"
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура прекратява разследването "Барселонагейт" срещу лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Причината - липса на доказателства за извършено престъпление.

Подозренията срещу Борисов бяха за пране на пари. Разследването беше за покупката на луксозна къща в Барселона, ползвана от бившата манекенка Борислава Йовчева. То отлежаваше години в прокуратура. Докато Иван Гешев бе начело на държавното обвинение, за това дело изобщо не се говореше. Едва след като бившият главен прокурор се скара с партия ГЕРБ работата по разследването рязко се активира. В парламента бе внесено искане за снемане на имунитета на Борисов и бяха направени намеци за предстоящи обвинения.

Още: Прокуратурата не откри пране на пари в "Барселонагейт"

Борисов твърди, че няма нищо общо с тази история. Той отказа да даде ДНК-проба, за да се установи дали детето на Йовчева е от него. Освен това заяви, че няма да се откаже от имунитета си. Едва след като Гешев бе свален от поста, Борисов подписа такова заявление, но не е ясно дали то е било придвижено.

"Не са налице доказателства"

"След обстоен анализ и проверка на всички събрани материали екип от прокурори от Софийска градска прокуратура е стигнал до извода, че не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, за което досъдебното производство е било образувано, а именно престъпление по чл. 321 от НК, а и за пране на пари, изразяващо се в закупуването на недвижим имот в Кралство Испания, Барселона", се казва в съобщението на прокуратурата.

"Събрани са и много писмени доказателства, допълва прокуратурата и изрежда претърсване и изземване, съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, резултатите от Европейски заповеди за разследване до Испания и Кипър. "Събрани и анализирани са множество документи, придобити вследствие на разкриване на банкова тайна, данъчна и осигурителна информация, декларации от КПКОНПИ и други", продължава съобщението. Още: Срещу прокурора по "Барселонагейт" започна дисциплинарно производство

В крайна сметка обаче прокурорите стигнали до извода, че няма доказателства, "които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, за което досъдебното производство е било образувано".

"Няма свидетели, които да казват, че Борисов е възложил лично или чрез посредник извършването на сделка през март 2013 г. за закупуване на къщата с басейна в Барселона, както и да е предоставил имущество за закупуването ѝ в размер на близо 3 млн. евро. "Не се съдържат твърдения да е възложено на друг да прикрие действителните права, както и свидетелят Борисов да е указал имотът да бъде апортиран или да е възложил лично или чрез посредник извършването на превод на валута с цел наем на друг недвижим имот - магазин в Барселона", каза прокуратурата.

Твърденията на две свиделки - моделката Ивайла Бакалова и бившата съдийка Румяна Ченалова, че Борисов е купил къщата "не са от характер да обосноват с необходимата степен на категоричност обвинителна теза". Тези показания не осигуряват конкретна, категорична и непротиворечива доказателствена информация относно съществени елементи от състава на престъплението организирана престъпна група - а именно време на неговото осъществяване, както и за индивидуални прояви на Борисов, чрез които той да е демонстрирал своята принадлежност към организирано престъпно сдружение. Още: "Биволъ": Борисов е източникът на парите за къщата в Барселона, а те са изпрани

Затова прокуратурата приема, че тези показания са предположение, основани на извършен от самите свидетели анализ на техни субективни впечатления за факти и обстоятелства, които не могат да бъдат проверени в хода на досъдебното производство. Освен това показанията на двете свидетелки не се подкрепят от другите доказателства по делото.

Счетоводната експертиза не установява транзакции от сметките на Борисов, които да го свържат с делото. "От заключението на вещото лице става ясно, че къщата в Барселона е закупена със средства на търговско дружество с предмет на дейност организиране и осъществяване на вътрешен и международен туризъм и свързаните с него туристически услуги и др.", казва прокуратурата.

Прокурорите установяват още, че няма доказателства за постигнати предварителни договорки от престъпен характер, за трайно и устойчиво съгласие между три и повече лица, каквото се иска да е налице при доказването на престъпна група. "В хода на наказателното производство не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде направен категоричен извод, че недвижим имот е закупен с парични средства, придобити от престъпление", се посочва в постановлението. За престъпни взаимовръзки между група от лица - български граждани, сред които и Б. Борисов, не може да се съди и от информацията, съдържаща се в получените материали чрез Европейски заповеди за разследване до Кралство Испания и Република Кипър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика