Лепят сърцето и кръвоносните съдове със суперлепило

4872
Лепят сърцето и кръвоносните съдове със суперлепило
Снимка: Getty Images / Guliver

Човешкото сърце е един от най-сложните и крехки органи в човешкото тяло, който може много лесно да бъде наранен. Когато това се случи, за да спасят живота на пациента, лекарите трябва да действат решително, бързо и ефективно. Въпреки постиженията в областта на медицината, специалистите често са принудени да прибягват до традиционни интензивни методи, използвайки шевове и специални скоби за придържане на увредените тъкани. Скоро тези подходи може да останат  в миналото, благодарение на революционна разработка, дело на експерти от Харвардския университет.

Става дума за ново медицинско суперлепило, което може да лепи стените на разкъсаните кръвоносни съдове и сърдечни мускули.

НЕ на търговията с органи

Бедността принуждава много хора по света да продават органите си. Други пък стават жертва на жестоки престъпници, които отнемат органи...

Използваните към момента шевове и скоби са причина за появата на редица проблеми, както за пациентите, така и за лекарите. Например – с такива методи е много трудно да се постигне пълна херметичност и освен това те може да повредят нежната тъкан на сърцето. Също така не са достатъчно ефективни във влажна среда и понякога не издържат на въздействието на промяната в кръвното налягане и при сърцебиене.

Суперлепилото ще реши всички тези проблеми. Съставът му се полимелизира под въздействието на ултравиолетова светлина за няколко секунди и то надеждно се прикрепя към повърхностите на тъканите. По този начин създава херметическа „лепенка“, издържаща на въздействието на активните елементи, разтворени в кръвта.

Идеята за създаването на новия медицински продукт е взета назаем от природата.

В основата на суперлепилото стоят леки компоненти, които може да бъдат открити в състава на слузта, секретирана от някои мекотели.

Учените откриха нов човешки орган

След толкова години изследване на човешкото тяло смятаме, че знаем почти всичко за нашата анатомия. Оказва се, че това съвсем не е така...

По-подробно изучаване на тези животни предоставило в ръцете на учените информация за някои химически съединения и за процесите, случващи се в тях при контакт с вода и облъчване с ултравиолетова светлина. Комбинирайки компонентите от естествен произход с някои други вещества, учените създали успешното суперлепило. Самото то вече е тествано на опитни животни в експериментални условия.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com