Ти мразиш Зеленски - защо? Знаеш ли кой е той, какво е направил?

79878
Ти мразиш Зеленски - защо? Знаеш ли кой е той, какво е направил?
Снимка: Володимир Зеленський/Facebook

Тоя наркоман. Той не е в положение да казва. Бездарен актьор. Американска марионетка. Това са само малка част от опорките, които се изливат по адрес на украинския президент Володимир Зеленски щом излезе информация или новина за негово действие или изказване.

При положение, че войната в Украйна е огромна човешка трагедия и на живо виждаме кадри на унищожени градове, невиждани от Втората световна война и от Войната във Виетнам насам (в Афганистан и Ирак американците овладяха ситуацията за дни, проблемите им дойдоха след като имаше установен вече нов режим, а в Сирия САЩ не влязоха така, както в Афганистан и Ирак), в българското фейсбук пространство пак успяваме да не обърнем внимание на същественото. Точно както с пандемията. Точно както с всяка по-голяма криза. А същественото е следното – какво точно е направил лично Володимир Зеленски на България, че да бъде обиждан?

Всеки сам за себе си трябва да отговори защо прави това и онова, но моето мнение е, че всъщност неприязънта и омразните чувства към Зеленски могат да се заключат в следното – защото умираме от страх, че в България нямаме такъв като него, който да е символ на обединение. С всяка следваща криза, която ни връхлита, се засилва чувството, че ние не можем да се обединим, да застанем твърдо и да защитим нашето, да проявим смелост и да се преборим за своето. С всяка следваща криза лъсват все по-дълбоки разделения – тези, които си ги знаем, умело подклаждани от много години. Делене на всички и за всичко.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Каква е крайната цел на Абрамович в преговорите за мир

Колко виновен е Володимир Зеленски за тази война е обект на сериозни анализи. Но който и да е безпристрастен анализ не може да открие повече вина у него, отколкото носи Владимир Путин! Зад Зеленски застана цяла Украйна – като един, а той я поведе на борба. Дори опозицията му, която съвсем не му пестеше критики преди войната – за многознайковците, нека проверят как предишният президент на Украйна Петро Порошенко го кълнеше, че тласка страната в прегръдките на Русия по време на президентската кампания преди вече 4 години. Простичката истина е, че ако беше така, Путин и подчинените му вече щяха да са спечелили, обаче не са. В крайна сметка, дори най-сложните проблеми и загадки винаги опират до простички неща. Така е на тази планета – всичко сложно е комбинация от просто. А най-простото е да се информираш – за да знаеш.

Не искаме да се информираме. Нямаме навици и не знаем как. Критичното мислене ни липсва, което е плод на десетилетия образователна система и медийна среда. И негодуваме, когато ни бъде казано, че не знаем. Отричаме. Сърдим се зверски. Днес - на Зеленски.

Управленски инициативи на Зеленски преди войната

1. На 3 септември, 2019 година е приет закон по негово предложение, съгласно който украинските депутати не се ползват със специален имунитет, ако правосъдието тръгне сред тях. С други думи - няма нужда парламентът да маха изрично имунитета на депутат, който стане обект на съдебно преследване. (Източник: Reuters)

2. През януари, 2021 година, по негова идея е променено законодателството за референдумите в Украйна. Основата му е следната – не може еднолично президентът на страната да направи референдум, с който да заобиколи върховния представител на народа – парламента. По времето на Виктор Янукович, който беше свален от власт с Майдана от 2014 година, законно е можело президентът да наложи волята си над парламента чрез референдум. Освен това – украинците могат да гласуват на референдум относно поправки в своята конституция и "всякакви промени в териториалната цялост на Украйна". И може би най-важното – може да гласуват на референдум за отмяна на вече приети закони или части от тях. Венецианската комисия също застана зад тези идеи.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Майк Тайсън даде оценката си за действията на Кличко

3. По негово предложение е приет закон, с който олигарсите не може да участват в приватизацията на държавни предприятия. Само ден по-рано имаше опит съветник на Зеленски да бъде убит – на 22 март, 2021 година! Агенция Reuters подробно отрази приемането на закона – в него има обяснение що е то "олигарх". Дали даден човек е олигарх се определя от Украинския национален съвет за сигурност и отбрана по критериите на закона, но най-общо казано това е човек, който има значително икономическо и политическо влияние в Украйна – притежаващ и контролиращ активи над определена граница, към 2021 година границата е 84 млн. долара, близък до човек на висок държавен пост или дори човек заемащ висок държавен пост, включително президента, както и собственик или контролиращ медия в Украйна. Олигарсите се регистрират в специален държавен списък. Президентът, премиерът и ръководителят на Украинската централна банка задължително трябва да декларират връзки с олигарси – иначе подлежат на наказателно преследване. А олигарсите не може да финансират политически партии.

4. Специално за Донбас - през октомври, 2019 година, той се договори с Путин да има избори там за статута на региона, но чак когато се изтеглят руските войници, които Русия разполагаше още от 2014 година. Това споразумение беше посрещнато със сериозни протести в Украйна, но украинският президент не отстъпи от него, докато Путин не нахлу официално в Украйна.

Копейковци, кажете – защо мразите Зеленски?

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ново 20: Вижте с какво са натровили Абрамович

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com