Зли реваншисти искат да разследват хубавото управление

13014
Зли реваншисти искат да разследват хубавото управление
Снимка: БГНЕС

В последните седмици сте чували нееднократно обвинението на предишната власт, че новата - парламентът, комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ, служебното правителство - се е посветило на "реваншизъм". Не е съвсем сигурно какво значи това, но да опитаме.

Идеята за лошия реваншизъм най-общо се опитва да внуши на избирателите, че към властта са се устремили партии, които вместо да управляват и да "пазят стабилността на държавата", отмъстително атакуват предишната власт и правят всичко възможно да я ударят, дискредитират, осъдят. Тези хора - това ще бъде и опорката за следващите избори - са всъщност неспособни, недалновидни и водят държавата към разруха. 

Реваншизъм е например повдигането на въпроса дали в ДАНС, МВР и ГДБОП са подслушвали масово политици от опозицията преди изборите. Подслушвали или не, това си е тяхна, милиционерска работа. Вместо да пазят стабилността на държавата, новите партии излишно и реваншистки се занимават с този въпрос. Нищо, че например, както спомена Валери Симеонов, в службите фразата "Да те качат на бобслея" е популярен жаргон за неправомерно записване. Но не задълбавайте в тези въпроси. Възможно е да смятате, че подслушването на политици от службите е изключително скандален въпрос, за който в други държави хвърчат оставки и твърде много прилича на нещо смесено между аферата "Уотъргейт" и неизкоренимите практики на Държавна сигурност. Но това не е гражданско съждение. Това е злобен реваншизъм. 

Реваншизъм е също да се говори за странната избирателна пропускливост на Българската банка за развитие. Какво има да му разследват на цялото нещо - отпуснати са стотици милиони на няколкото бизнес левиатани в държавата, при положение, че банката по предназначение трябва да финансира малкия и средния бизнес. Както беше споменато - това можеше да са 800 милиона към 800 фирми, които да раздвижат замрелия конкурентен принцип. Но съгласете се: това е страшно много работа, внимателна преценка, грижа за крехки семена, когато имаш пет големи дъба и може да налееш всичко на тях, за да хвърлят сянка върху останалите. Въобще, повдигате ли въпроса за ББР, вие може да си мислите, че повдигате важен икономически и корупционен въпрос - лъжете се. Не се занимавате с нещо друго освен с досаден, безплоден реваншизъм. 

Реваншизъм е самата комисия по ревизия на управлението на ГЕРБ в парламента - комисията по реваншизъм. Не може например различни бизнеси да разказват за това как други бизнеси се отчитат на властта. И всъщност въобще не може да сте сигурни какво е бизнес - възможно е нещата по-скоро да ви приличат на смесване на общ капитал, който трупа печалба от коефициента държавна протекция към едни, държавен рекет към други и определен процент отчисления, който се дава, за да те има в "целата схема". Ако подобни мисли ви идват наум, вие сте ненужно умислени. Изгонете тези мисли - те са реваншистки. 

И както каза Лъчезар Иванов - внимавайте с нервите, че водят към болести. Каза го като лекар.

И като Мозък. 

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com