Да помогнем на китовете да се справят с планктона

5104
Да помогнем на китовете да се справят с планктона
Снимка: Getty Images/Guliver

Случаят с Българската банка за развитие става все по-впечатляващ. Финансова институция, предназначена да бъде инструмент, от който да се възползва малкият и средният бизнес, работи като захранваща система на най-големите бизнес китове в държавата. 

За тези китове - големите фирми, получили над 100 милиона (ободряващият им списък може да разгледате тук), изглежда е било много трудно да изкласят. Те са били още в икономически зародиш - може да си ги представяме като амбициозни младежи с една гениална идея в малък гараж. Не са имали никакви работници, въобще не са били разгърнати по обекти в цялата държава, а за голяма част от българското общество са били напълно непознати. Но в този момент е дошла българската банка за развитие и е решила да даде начален тласък със заеми от над 100 милиона - да може младите и неуспелите да станат млади и успели и да растат, без да стареят, като в известния слоган. 

Голямото захранване на китовете е абсурдно, дори ако се абстрахираме от подозрително познатите им лица. Ако десетимата души в държавата, които оперират десетте крупни бизнеса, се окажат напълно чисти - ние не се съмняваме в това - идеята да подпомагаш именно тях вместо хиляди малки и средни български бизнеси е крайно стимулираща по отношение на необходимата за една витална икономика конкуренция. Много е по Адам Смит - невидимата ръка на пазара описва кемтрейлс във небесата; и когато отлети надалеч, малкият и средният бизнес вдига поглед към хоризонта и вижда ясен трибуквен знак за собственото си развитие. После как да не вярваш в конспирации. 

В малко по-напредналите икономики и демокрации има чести опити за разбиване на монопол - дали са успешни е друг въпрос, но поне съществуват. Тук, изглежда, функционира друго - идеята за окрупняване и мащаб. Колкото повече се развиват едни десет компании, толкова повече държавата става обезпокоена за тях и тяхното развитие. Дали се справят добри? Нямат ли нужда от малко нисколихвен капитал? Успяват ли да се справят в трудни времена и могат ли да бъдат конкурентоспособни на фона на ненаситните пиявици на малкия и средния бизнес, които искат да отчупят троха тук-там от пая?

Както казваха в Саут Парк - виж, трябва да разбереш, че не може примерно един човек да има изключително голям и мощен частен самолет, а няколко месеца по-късно да има само голям частен самолет - трябва да проявиш разбиране към това и да му помогнеш за първото, предпазвайки го от второто. 

Помагайте.

Китовете са застрашени от изчезване. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com