95% от египтяните подкрепиха новата конституция

47613
95% от египтяните подкрепиха новата конституция
Снимка: Getty Images / Guliver

Проектът за нова конституция на Египет получава подкрепа от 95%, сочат предварителните резултати от провелия се референдум, предаде БГНЕС.

"Правото си на глас са упражнили 55% от избирателите, като проектът за нова конституция получава подкрепата на най-малко 95% от гласувалите", съобщи Абделфат Осман, шеф на департамента по връзки с обществеността към вътрешното министерство на Египет.

Референдумът за нова конституция се проведе в течение на два дни - 14 и 15 февруари. Гласуването бе съпроводено от сблъсъци, провокирани от поддръжници на забраненото ислямисткото движение "Братя мюсюлмани", призоваващо за бойкот на референдума. В резултат, само през първия ден на гласуването загинаха най-малко 10 души.

Новият проект за конституция бе подготвен в края на 2013 г. от специална комисия от 50 души, в която влязоха политици, военни, копти /египетските християни/, както и двама представители на "Братя мюсюлмани". Документът ограничава ролята на исляма и в частност на шериата в египетското общество, като същевременно засилва влиянието на военните.

Египетската конституция в сегашния си вариант бе приета през 2012 г. по време на президентството на Мохамед Морси. Последният бе излъчен именно от "Братя мюсюлмани", доминирали по онова време египетския парламент. През август 2013 г. Морси бе свален от военните, а скоро след това движението бе обявено за терористична организация и забранено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com