Африкански метежници разгромили руски отряд на „Вагнер”

4890
Африкански метежници разгромили руски отряд на „Вагнер”
Снимка: Getty Images/Guliver

Три въстанически групи в Централно-африканската република (ЦАР) сформирали антиправителствена коалиция, вдигнали метеж и овладели град Мбайки, административен център на префектура Лобай.

Както съобщава Сorbeau News, бунтовниците, които се стремят да не допуснат преизбирането за втори мандат на президента на страната Фостен-Арканджу Туадере, разгромили изпратените срещу тях армейски поделения, поддържани от наемниците на руската ЧВК „Вагнер”.

Русия има готовност да засили военното си присъствие в ЦАР

Русия има готовност да изпрати в Централноафриканската република (ЦАР) допълнителни военни инструктори. това заяви заместник-министърът...

В резултат под контрола на метежниците попаднал административен регион, намиращ се югозападно от столицата Банги, който е считан за най-безопасен в страната.

Както съобщава AFP, за сдържане на метежа Русия изпратила в републиката няколко стотици войници и тежко въоръжение в рамките на двустранно споразумения за сътрудничество. Представителят на правителството Анж Максим Казанги съобщил, че съседна Руанда също изпратила няколко стотици бойци, те вече са заели позиции и са влезли в бой.

Президентът Туадера отдавна поверил осигуряването на своята лична безопасност на телохранители, наети от руски частни военни компании.

Около две трети от територията на ЦАР са заети от различни бунтовнически групировки. На 18 ноември три от тях обявили за обединяването си и предприели настъпление към контролираната от властите столица Банги.

Трима руски журналисти са убити в ЦАР

Трима руски журналисти са били убити в Централноафриканската република (ЦАР). По информация на ТВ канал „Дождь” загиналите ...

Представителят на миротворческата мисия на ООН в ЦАР Владимир Монтейро в неделя заявил, че движението на метежниците е спряно на няколко направления. Френският Le Figaro подчертава, че ЕС, Франция, САЩ, Русия и Световната банка в съвместно комюнике призовали метежниците и бившият президент на ЦАР Франсуа Бозизе да сложат оръжие.

Русия следи за ситуацията в ЦАР, съобщи президентският прессекретар Дмитрий Песков. „Идващата информация е повод за сериозно безпокойство... Доколкото ни е известно, сега заплаха за живота на някой от руснаците няма, но ние внимателно следим постъпващите новини” – заявил Песков.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com