Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Африкански вицепрезидент загина в самолетна катастрофа*

11 юни 2024, 11:32 часа • 1444 прочитания

Изчезналият самолет, на борда на който е пътувал вицепрезидентът на югоизточната африканска държава Малави, а и още девет души, се е разбил. Това съобщи президентът на страната във вторник, 11 юни.*

Самолетът изчезна, след като не успя да се приземи на международното летище Мзузу, на около 380 км северно от столицата Лилонгве. Отломките му вече са открити, заяви държавният глава Лазарус Чаквера.

"Издирвателно-спасителната операция, която разпоредих за намиране на изчезналия самолет, на борда на който се намираха нашият вицепрезидент и още девет души, приключи. Самолетът е намерен. И с дълбока тъга и съжаление ви съобщавам, че това се оказа ужасна трагедия", заяви Чаквера, цитиран от CNN.

Как е изчезнал самолетът?

Вицепрезидентът Саулос Чилима е пътувал със самолет на отбранителните сили на Малави, който е излетял в 9:17 ч. местно време в понеделник от столицата Лилонгве. Той обаче пропуснал планираното кацане на летище в северната част на страната - на по-малко от час път.

Още: Кой е най-големият град в Африка

Самолетът не е успял да се приземи поради лоша видимост, причинена от метеорологичните условия, заяви президентът на Малави Лазарус Чаквера в телевизионно обръщение. Пилотът е бил инструктиран да се върне обратно, но в рамките на няколко минути самолетът е изчезнал от радарите и авиационните власти не са успели да установят контакт с него.

„Знам, че това е сърцераздирателна ситуация“, каза Чаквера по-рано, цитиран от The New York Times. „Знам, че всички сме уплашени и притеснени".

Издирване

Президентът организира операция по издирване и спасяване, която включва национални и регионални агенции, се казва в изявление на правителството. До следобеда спасителите са ограничили потенциалното място на катастрофата до радиус от няколко километра.

Още: Руски войски влязоха в база на американски военни в Нигер

С настъпването на нощта военните и полицаите продължиха търсенето с превозни средства и пеша, но се затрудняваха да прекосят гъстите гори в северната част на Малави, съобщават местните медии. Въпреки тези трудности търсенето ще продължи, докато самолетът не бъде намерен, заяви по-рано президентът Чаквера.

Правителството му се обърна за помощ и към съседните държави в Африка. Те работят с официални лица от САЩ, Великобритания, Норвегия и Израел, които могат да предложат технологична помощ.

Кой е изчезналият вицепрезидент?

Вицепрезидентът беше на път да присъства на погребението на бившия главен прокурор на страната Ралф Касамбара.

51-годишният Чилима е бил изпълнителен директор в областта на телекомуникациите, преди да се включи в политическия живот на Малави преди десетилетие. В края на 2022 г. той се забърка в корупционен скандал и беше арестуван от Антикорупционното бюро на страната заради обвинения, че е получил подкупи от бизнесмен в замяна на държавни поръчки.

Още: Коя е най-малката държава в Африка

Той отрече да е извършил каквото и да било нарушение, но обвиненията опетниха правителството, което се бе зарекло да изчисти корупцията в една от най-бедните африкански страни. Миналия месец властите в Малави се отказаха от делото и оттеглиха всички обвинения срещу Чилима.

Очакваше се той да се кандидатира за президентския пост в Малави на изборите през 2025 г.

Някога политически съперници, Чаквера и Чилима сформираха коалиция през 2019 г., след като загубиха избори, белязани от нередности. Двамата кандидати успешно оспориха резултата и след като съдебен състав се произнесе в тяхна полза, спечелиха последвалия втори вот през 2020 г. със същата листа.

Още: Циклонът "Фреди" вдигна четири пъти цените на храните в Малави

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес