Африканският съюз заплашва да излезе от Международния наказателен съд

3889
Африканският съюз заплашва да излезе от Международния наказателен съд
Снимка: Getty Images/Gulver

Африканският съюз заплаши да се оттегли от Международния наказателен съд, ако той не се вслушва в исканията на Черния континент. "Тази възможност остава на дневен ред", каза в събота вечерта външният министър на Етиопия Теодрос Адханом след срещата на върха на организацията, която обединява 54 страни, предаде БГНЕС.

Африканският съюз иска от съда в Хага да отложи разглеждането на обвиненията срещу сегашните лидери на Африканския континент. Става дума за президента на Кения Ухуру Кениата, неговият заместник Уилям Руто и президента на Судан Омар Башир. Участниците в срещата заявиха, че биха подкрепили Кениата, ако той реши да не се яви на процеса, чието начало е насрочено за ноември.

"Договорихме се, че президентът Кенията не трябва се явява в съда, ако нашите искания не бъдат изпълнени", каза Адханом. Според представителите на Африканския съюз президентите на Кения и Судан трябва да бъдат оставени на мира , за да не им се пречи да се борят срещу тероризма и бунтовете.

Срещу Кениата и Руто са повдигнати обвинения а престъпления срещу човечеството. Смята се, че те са отговорни за разпалването на насилие в страната след изборите през 2007 г. Тогава загинаха над 1000 души, а над 600 хиляди бяха принудени да напуснат домовете си.

Президентът на Судант Омар Башир е обвинен в геноцид в Дарфур, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. През 2008 г. той стана първият действащ държавен глава, срещу когото Международният наказателен съд отправя обвинения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com