Алжир ограничава допълнително свободата на печата с нов закон

1285
Алжир ограничава допълнително свободата на печата с нов закон
Снимка: iStock/Guliver

Парламентът на Алжир се приближи до приемането на закон, който допълнително ограничава свободата на печата в северноафриканската страна и затяга правилата за собствеността на медиите, като освен това не позволява на журналистите да защитават източниците си, предаде АФП.

Долната камара на парламента одобри законопроекта на 28 март, а горната камара започна да го обсъжда, като се очаква гласуването да се състои в четвъртък. Ако бъде приет, законопроектът ще забрани на алжирските медии да получават финансиране или "пряка и непряка материална помощ" от чужбина под заплахата от наказателно преследване, включително глоби в размер до около 15 000 щатски долара. Алжир е на 134-то място от 180 държави и територии в Световния индекс за свобода на печата на "Репортери без граници" за 2022 година, предава БГНЕС.

Заради фалшиви новини алжирски журналист прекара 6 месеца в затвора

Алжирският журналист Рабах Карече излезе от затвора във вторник, след като изтърпя шестмесечна присъда за "разпространение на фалшиви н...

Макар че законът гласи, че "професионалната тайна е право", той също така ще принуди журналистите да разкрият източниците си, ако това бъде разпоредено от съдия. На хората с двойно гражданство ще бъде забранено да притежават всички или част от медии, а журналистите, работещи за чуждестранни медийни организации без акредитация, ще могат да бъдат глобявани с почти 7 600 долара.

Някои сенатори изтъкнаха, че Алжир позволява на двойните граждани да гласуват или да инвестират в страната, но ще им бъде забранено да инвестират в медии. Председателят на горната камара на парламента Салах Гуджил отбеляза, че "дяволът се крие в подробностите", които не са ясни, тъй като не са публикувани придружаващите законопроекта правни документи.

По-рано този месец алжирски съд осъди известния журналист Ихсан Ел Кади на три години затвор за "чуждестранно финансиране на бизнеса му" в дело, осъдено от правозащитни групи. Ел Кади, директор на новинарския уебсайт Maghreb Emergent и на Радио М, беше един от последните шефове на независими медии в Алжир. Той получи петгодишна присъда, две от които са условни. Шестнадесет международни медийни фигури, сред които руският журналист и носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов, призоваха за освобождаването му и настояха Алжир да отмени "неприемливите" ограничения върху неговите медии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com