Боеве в Сомалия между местни сепаратисти и техни противници

2335
Боеве в Сомалия между местни сепаратисти и техни противници
Снимка: Getty

Лоялни на сомалийското правителство опълченски части превзеха голяма военна база на армията на сепаратисткия регион Сомалиленд. Регионът Соол, чиято столица е спорният град Лас Анод, е свидетел на месеци на конфликт между войските на Сомалиленд и клановите опълченски групировки. Самопровъзгласилата се република Сомалиленд обяви независимост от Сомалия през 1991 г., но никога не бе призната в международен план.

Един от командирите на проправителственото опълчение Абдикани Мохамед, каза пред АФП, че неговите бойци са поели контрола над Гуджакед, най-голямата база на армията на Сомалиленд в района, разположена близо до Лас Анод. „Предприехме голяма атака срещу главната база на армията на Сомалиленд рано тази сутрин. Поехме контрола над всички военни бази, които те имаха извън Лас Анод, включително главната база Гуджакед“, каза Мохамед. „Има жертви и от двете страни“, каза той, добавяйки, че хората му са заловили оръжие и са взели неопределен брой пленници.

Министерството на отбраната на Сомалиленд каза, че войските му са напуснали позиции на изток от района на Сол, но каза, че армията му се реорганизира и подготвя контраатака.

Още: Самолет катастрофира при кацане в Сомалия (ВИДЕО)

Стотици хора загинаха, когато избухнаха битки в района през февруари между опълченските милиции и войските на Сомалиленд.

За Лас Анод претендират както Сомалиленд, така и Пунтланд, съседен автономен регион на Сомалия. Боевете през февруари избухнаха, след като традиционни лидери на кланове в района обещаха да подкрепят централното правителство на Сомалия в Могадишу и призоваха властите на отцепилия се Сомалиленд да изтеглят войските си. Благотворителната организация „Лекари без граници“ заяви на 24 юли, че трябва да спре работата в общата болница на Лас Анод заради „повтарящите се атаки срещу медицински заведения и екстремното насилие, достигнало прага, при който организацията вече не е в състояние да осигури медицински грижи".

На 16 февруари Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси изчисли, че над 185 000 души са избягали от насилието.

Сомалиленд с население от 4,5 милиона души е бивш британски протекторат, който печата собствена валута, издава собствени паспорти и избира собствено правителство. Но стремежът му към държавност остана непризнат, оставяйки го беден и изолиран. Въпреки това регионът е относително стабилен в сравнение с други части на Сомалия, която е била свидетел на десетилетия на гражданска война и ислямистки бунтове.

Още: Тоталната война срещу "Ал Шабаб" в Сомалия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com