Червеният полумесец призова за примирие в Бенгази

43179
Червеният полумесец призова за примирие в Бенгази
Снимка: Getty Images / Guliver

Либийският Червен полумесец призова за спиране на огъня в източния град Бенгази, което да позволи евакуация на семействата блокирани в града от уличните сражения между ислямистите и проправителствените сили, сформирани от местни младежи, предаде Reuters.

Банките, държавните учреждения, магазините и някои болници са затворени във втория по големина град в Либия през втория ден на сблъсъците. Военни самолети са бомбардирали предполагаеми позиции на екстремистите.

10 души се удавиха, след като кораб с бежанци потъна край Либия

Най-малко 10 имигранти от Субсахарска Африка се удавиха днес. Същевременно още няколко десетки остават в неизвестност, след като корабъ...

Броят на загиналите за двата дни на сражения е най-малко 17 души, след като бяха откарани още четири тела в болниците, съобщават медици. Здравните власти подчертават, че в една от болниците привършват медицинските консумативи.

Пристанищният град, където има няколко петролни компании, е обхванат от хаотична борба за контрол между коалиция от ислямистки въоръжени групировки и армията, сред смута в страната-производител на петрол три години след свалянето на Муамар Кадафи.

Военните, лоялни на бившия генерал Халифа Хафтар и съюзили се с армията, започнаха офанзива за връщане контрола над района, след като „Ансар шариа” и други екстремистки групировки превзеха някои военни лагери и се приближават към летището.

Местните жители се присъединиха към силите на Хафтар, опитвайки се да премахнат пропускателните пунктове на ислямистите. Престрелки се чуват в няколко района, което кара населението да не излиза навън.

Турция евакуира 270 свои граждани от Либия

Турция е предприела евакуация на 270 свои граждани от Либия. Мярката е предприета заради влошаването на състоянието на сигурността в ст...

„Ние призоваваме всички страни за прекратяване на огъня, дори само за един час, за да се позволи евакуация на семействата от домовете им”, се казва в изявление на поделението на Червения полумесец в Бенгази. „Получихме десетки съобщения, молещи за евакуация на семействата”, подчертава организацията на сайта си във „Фейсбук”.

Ситуацията в Бенгази подчертава неспособността на централната власт да контролира съперничещите фракции, сражавали се срещу силите на Кадафи, а сега биещи се за следвоенната плячка.

Съседните държави на Либия и Западът се опасяват, че страната-членка на ОПЕК може да изпадне в гражданска война, защото слабото правителство не може да се изправи срещу бригадите тежко въоръжени бивши бунтовници, сега непризнаващи държавната власт. Властта на правителството беше сериозно подкопана от превземането на столицата Триполи от въоръжени групировки от Мисрата, създали алтернативно правителство и парламент.

Ройтерс

Парламентът на Либия отхвърли предложения нов кабинет

Либийският парламент отхвърли новия кабинет на премиера Абдулах ат Тани. Информацията съобщи парламентарен говорител, цитиран от Ройтер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com