X
 
 

Халифа Хафтар обяви нова атака срещу Триполи

2043 1
Халифа Хафтар обяви нова атака срещу Триполи
Снимка: Getty Images / Guliver
Либийският военачалник маршал Халифа Хафтар обяви "решителна битка" за столицата Триполи, осем месеца след като започна офанзива срещу правителството на националното единство, предаде БГНЕС.

"Настъпи часът за разгърнато и тотално нападение, очаквано от всеки свободен и честен либиец", каза той в реч, излъчена от канала "Ал-Хадат".

Облечен във военна униформа, той обяви "решителната битка в сърцето на Триполи", съобщи АФП. "Сега се придвижете напред, всеки към собствената си цел", нареди Хафтар на войските си.

След свалянето и убийството на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи през 2011 година при въстанието, подкрепяно от НАТО, Либия беше разкъсана от насилие между множество въоръжени групировки, много от които подкрепени от чужди сили.

Либийската национална армия на Хафтар, която контролира голяма част от Източна Либия, започна атака на 4 април за завземане на Триполи от признатото от ООН правителство за национално споразумение (GNA). Хафтар, който е подкрепен от Обединените арабски емирства, казва, че GNA е подкрепена от "терористични" групи.

Най-малко 200 цивилни и повече от 2000 бойци са убити от началото на нападението на Хафтар срещу Триполи, според ООН. Боевете също са довели до изселването на около 146 000 души.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители