Инвестиции за милиарди и железопътни проекти в Африка: как Турция измества Китай

2599
Инвестиции за милиарди и железопътни проекти в Африка: как Турция измества Китай
Снимка: Pixabay

Става дума за инвестиции за милиарди. Но Уганда не се отказва. Африканската страната държи на изграждането на железопътна мрежа със стандартно междурелсие, което ще позволи масовото ѝ използване.

Мрежата между столицата на Уганда Кампала и кенийския граничен град Малаба трябваше да бъде изградена от китайска компания, с която бе сключен и договор. Проектът възлизаше на 2,2 милиарда долара. Но покрай наложените от пандемията ограничения компанията така и не получи необходимите средства от китайската държавна Ексим банка.

Турска компания ще реализира проекта

Правителството в Уганда имаше всички основания да се оттегли от договора, при положение, че партньорът не напредва с неговата реализация, казва журналистът от Уганда Джон Кибего. Китай в продължение на години финансираше най-важните инфраструктурни проекти в Уганда, изпълнявани от китайски фирми, но сега предстои сериозна промяна. Правителството е в контакт с турски партньори, подписан е меморандум за разбирателство и вече тече техническата и финансова подготовка за окончателен договор.

Турция сериозно разширява влиянието си в Африка, казва Юнус Турхан, изследовател на турско-африканските отношения в университета "Хаджи Байрам Вели" в Анкара. "Днес Турция има търговски споразумения с 45 африкански държави, над 1500 турски фирми са направили инвестиции от 70 милиарда долара в Африка." По данни на Турхан в последните две десетилетия търговският обмен се е удвоил и през 2020 година е възлизал на 27 милиарда долара.

Именно в този контекст трябва да се разглежда и задълбочаването на сътрудничеството с турските партньори, които се представят по-добре от китайските компании не само по отношение на цените, но и на бързината и на качеството.

В Източна Африка се надпреварват при израждането на жп линии

Според информацията, която циркулира в Уганда, партньор за изграждането на новата железопътна мрежа е турската фирма "Япи Меркези". Фирмата вече е изградила важен път в Северна Уганда. "Представителите на правителството хвалят проекта, това е най-добрият път и според местните хора", казва Кибего.

Съвместните проекти с "Япи Меркези" носят различни предимства на Уганда. Компанията участва решително в изграждането на мрежа със стандартно междурелсие в Танзания, така че има опит в региона. Освен това работи с многопластов модел на финансиране, който разчита на западни донори и особено на т.нар. агенции за експортно кредитиране.

При разширяването на жп линиите става въпрос и за регионална конкуренция. Танзанийският маршрут представлява "централен коридор" към вътрешността на континента. "Всички страни в Източна Африка инвестират в жп маршрутите, за да стимулират икономиките си", казва пред ДВ икономистът Исаак Хиса. "Кения, Танзания, Руанда и Демократична република Конго инвестират в железопътни линии със стандартно междурелсие. В този контекст Уганда, която е разположена между всички тези страни, вижда себе си като център за регионална търговия."

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Десетки загинали при падането на автобус в пропаст в Южна Африка (ВИДЕО)

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Блъсканица за помощи уби 7 души в Нигерия

Освободиха стотици нигерийски ученици след въоръжено отвличане

В потъваща лодка: Турция спаси 139 мигранти (ВИДЕО)

Без майтап: Терористите Хамас също казаха, че скърбят и жалят за жертвите в Москва

Пълен ужас: "Фабрики за бебета" в Нигерия - един потресаващ черен бизнес

Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Наводнения, свлачища и проливни дъждове убиха 23 души в Папуа Нова Гвинея

21 загинали при тежка катастрофа в Кабул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com