"Ислямска държава" и "Ал Кайда" се възраждат в Африка, Европа продължава да трепери

9486
"Ислямска държава" и "Ал Кайда" се възраждат в Африка, Европа продължава да трепери
Снимка: Getty Images/Guliver

Клонът на "Ислямска държава" (ИДИЛ) в Мозамбик струпва сили и започва да действа в северната част на страната на нива, невиждани поне от 2022 г. насам. Това може допълнително да подкопае усилията за мир в Африка, смятат от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Мозамбикският клон на ИДИЛ започна да увеличава броя на нападенията си през декември 2023 г. и поддържаше по-висока честота през януари и февруари 2024 г. като част от глобалната кампания на "Ислямска държава", наречена "Убий ги, където ги намериш". От 19 декември 2023 г. насам ИДИЛ е започнала 57 нападения там. Тази честота е повече от два пъти по-висока от приблизително деветте атаки месечно, които е извършвала средно от януари до ноември 2023 г.

През първата половина на март групировката е извършила шест нападения, с което е напът да надмине средната си месечна активност за 2023 г., въпреки че пикът на офанзивата ѝ отмина. Групировката поддържа тази повишена активност въпреки дъждовния сезон в източноафриканската държава от януари до март, когато неблагоприятните метеорологични условия в исторически план водят до намаляване на нападенията.

Още: Африка: Иранският режим заплашва Запада, Турция ще спира регионална война

Срещу кого са нападенията и на какво се дължат?

Клонът на ИДИЛ в страната, известен като ISMP, извърши няколко значими нападения по централното крайбрежие на провинция Кабо Делгадо в Северен Мозамбик. Бойците окупираха град Мукоджо от 21 до 31 януари и така за първи път поеха контрол над важно населено място в страната от близо три години насам. Най-малко 150 бойци се завърнаха седмица след изтеглянето си от Мукоджо на 9 февруари и нападнаха позиция на мозамбикската армия, издигната в града, убивайки най-малко 20 войници в най-смъртоносната атака срещу мозамбикските сили от март 2021 г.

Бойците на ИДИЛ окупираха град Куисанга, южно от Мукоджо по крайбрежието на Мозамбик, няколко седмици по-късно - от 2 до 16 март. Атаки имаше и още повече на юг - в окръг Чиуре. Едновременно с това ISMP навлезе в южната част на Кабо Делгадо с по-голяма интензивност, отколкото когато и да било. Това допълнително демонстрира увеличения ѝ капацитет и географски обхват.

Още: "Ал Кайда" плаши САЩ: Най-мощният ѝ клон напада граждани и компании, за да трупа пари

Снимка: Getty Images/Guliver

Първоначалното разгръщане на 1000 войници от руандийски сили за сигурност и 2000 военнослужещи от регионалната мисия на Южноафриканската общност за развитие (ЮАОР) в Мозамбик нанесоха сериозни поражения на групировката след пристигането ѝ в Мозамбик през юли 2021 г., припомнят от ISW. Само че сега ИДИЛ се възражда.

Още: Хунтата в Нигер иска помощ от Русия - не може да се справи с "Ал Кайда"

Продължаващото намаляване на международната подкрепа за Северен Мозамбик е преждевременно и е в противоречие с нарастващата заплаха от страна на "Ислямска държава", пишат американските експерти. Всичко това може да създаде вакуум, който да изостри несигурността и да подкопае критично важните усилия за изграждане на мира, подкрепяни от САЩ. Регионалните сили за сигурност в Мозамбик започнаха да намаляват числеността си през декември 2023 г. и планират да се изтеглят напълно до юли 2024 г. Регионалните лидери многократно са посочвали, че няма достатъчно политическа воля или средства за удължаване на мисията след крайния срок през това лято. ЕС е предоставил милиони долари в подкрепа на продължаващото присъствие на Руанда в Мозамбик, но регионалната нестабилност заплашва да намали ефективността и капацитета на руандийските сили.

Възраждащата се ИДИЛ заплашва международните инвестиции в газовите запаси на Мозамбик, които биха стимулирали местната и националната икономика, за да помогнат за облекчаване на международния недостиг на газ, понеже държавите се стремят да намерят алтернативи на руското синьо гориво.

Още: Африканска страна с големи газови залежи стартира износ на втечнен природен газ

Сомалия - никой не може да спре местния клон на "Ал Кайда"

ISW съобщава в материала си за Африка и какво е положението в друга източноафриканска страна - Сомалия. Там местното терористично крило на "Ал Кайда" - "Ал-Шабаб", извърши няколко изключително сложни и комплексни нападения като част от офанзивата си по време на свещения месец Рамадан. Така групата подчерта, че сомалийските и международните усилия за борба с бунтовниците не са успешни.

От началото на Рамадана на 10 март "Ал-Шабаб" извърши три самоубийствени нападения - едно срещу хотел в комплекса на президентския дворец в Могадишу, друго срещу военна база в покрайнините на столицата и трето, при което бяха превзети сомалийски позиции в централната част на Сомалия. В атаките бяха използвани най-малко пет самоубийствени импровизирани взривни устройства, пренасяни от превозни средства. "Ал-Шабаб" също така превзе сомалийска база в южната част на страната на 21 март. "Ал-Шабаб" не е провеждала толкова много големи и сложни атаки в такъв кратък период от контранастъплението си през януари 2023 г. в Централна Сомалия.

През 2024 г. федералното правителство на Сомалия даде приоритет на други вътрешни и регионални въпроси, което подкопа борбата с бунтовниците, анализират от ISW.

Още: Турция залови съмнителни лица, свързани с ИДИЛ и Ал Кайда (ВИДЕО)

Терористичната заплаха за Европа

Терористичните заплахи са на дневен ред и в Европа, след като при нападението в "Крокус Сити Хол" край Москва загинаха най-малко 143 души на 22 март. Отговорност пое "Ислямска държава - Хорасан" - едно от най-опасните и радикални крила на ИДИЛ.

Редица европейски държави вече се притесняват сериозно какво предстои. Френските разузнавателни служби препоръчват да се отмени церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж поради заплаха от терористични атаки, предаде радиостанция Europe1.

"Трябва да преминем към план Б", заявява източник от разузнаването. Според него сегашният формат на парада е твърде рисков.

Още: Африкански Донбас: Нов проблем със Сомалия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com