Конференцията за Либия - устойчив мир едва ли ще има

1381
Конференцията за Либия - устойчив мир едва ли ще има
Снимка: Getty Images / Guliver

От настоявания примирието в Либия да продължи, до заплаха за вето на каквито и да е международни предложения - това са настроенията преди започващата в Берлин конференция за ситуацията в Либия. Тя ще се състои на 19 януари (неделя), припомня БГНЕС.

Преди три дни Германия официално обяви провеждането на конференция за Либия на 19 януари в Берлин. На нея са поканени представители на Русия, САЩ, Турция, Египет, ЕС, ООН и други страни. Премиерът на правителството на Националното споразумение (PNS) Файез Сарадж и командирът на Либийската национална армия (LNA) Халифа Хафтар заявиха, че ще присъстват.

Как ще се разпредели наследството на Кадафи?

Неочакван обрат се случва в продължаващата от 2014 година гражданска война в Либия. Турция се присъединява към военните действия, воден...

Призив за по-дълго примирие

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще се настоява примирието да продължи и "всички външни сили" да се изтеглят от страната, заяви представител на Държавния департамент.

"Държавният секретар Помпео ще разговаря със световните лидери и ще настоява за три неща: първо, продължаването на примирието, второ, изтеглянето на всички външни сили от Либия и трето, връщането към мирния процес, който ще бъде ръководен от самите либийци с подкрепата на ООН", каза той.

Според длъжностното лице, Съединените щати ще продължат да подкрепят страните във вътрешнолибийския конфликт за постигане на трайно мирно решение на проблема. "Що се отнася до външните играчи, ние се застъпваме за това да няма външна или чужда намеса. Не искаме конфликтът да се разшири отвъд това, което вече е станало. Сега ситуацията е такава, че чуждестранната намеса само ще изостри хуманитарната криза в страната", каза представителят на Държавния департамент.

Гневната Гърция

Сарадж и Хафтар потвърдиха участието си на срещата в Берлин

Премиерът на правителството на националното съгласие (ПНС) на Либия Файез ал Сарадж и командващия либийската национална армия Халифа Ха...

Гърция ще наложи вето на политическо решение за Либия по време на Берлинската конференция, ако споразумението с Турция за очертаване на морските зони не бъде отменено, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за гръцката телевизия "Алфа". Изявлението обаче идва на фона на липсата на покана към Гърция да участва в конференцията в Берлин.

Гърция се стреми да обезсили споразуменията между Турция и международно признатото правителство на Либия за национално споразумение за военно сътрудничество и очертаване на морските зони. Турският президент Тайип Реджеп Ердоган и ръководителят на признатото от ООН правителство на Файез Сарадж, контролиращо само част от територията на Либия, подписаха меморандум за морските зони и меморандум за военното сътрудничество в края на ноември миналата година. В Гърция меморандумите се считат за незаконни и нарушаващи суверенните права на страната - главно заради плановете за изграждане на газопровода EastMed, който ще трябва да мине през турски води особено при това положение на нещата. Атина настоява международната общност да признае меморандумите между Ердоган и Сарадж за нищожни. Турция заяви, че всички споразумения са в съответствие с международното право.

Според Мицотакис е лошо, че Гърция не е била поканена на срещата на върха в Берлин относно решението на либийската криза. Той каза, че страната е фактор на стабилността и предупреди, че Гърция няма да се съгласи на политическо решение за Либия, ако не се съобразят с нейните изисквания. Гръцкият премиер заяви, че е изпратил писма до всички колеги в Европейския съюз, до председателя на Европейската комисия и до председателя на Европейския съвет, а днес, 17 януари, ще разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел.

"Искам да бъда много ясен и го предадох на европейските си колеги. Гърция на срещата на върха на лидерите на ЕС никога няма да вземе политическо решение за Либия, което не включва премахване на тези меморандуми. Ще го кажа по-просто: Ще го наложим вето на ниво външни министри. Така че, нека повторя: Гърция няма възможност да се съгласи за политическо решение в Либия, което не изисква премахването на тези неприемливи меморандуми, особено на меморандума за създаване на т.нар. морските зони между Либия и Турция”, каза Мицотакис.

Междувременно командирът на Либийската национална армия маршал Халифа Хафтар пристигна в Атина на внезапно посещение снощи. Днес премиерът Мицотакис ще се срещне с Хафтар.

В Либия отново възобновиха военните действия

Силите, лоялни към Халифа Хафтар, започнаха ракетни удари на юг от столицата на Либия, заяви военният говорител на признатото от ООН Пр...

Позицията на Италия

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че не изключва възможността войски на ЕС да бъдат изпратени в Либия за поддържане на мира в тази африканска страна след прекратяване на военните действия между страните в конфликта. Конте посети Алжир в четвъртък, където се срещна с президента на републиката Тебун, съобщи РИА новости.

"Това е една от възможностите, които ще разгледаме. Но трябва да сравним нашите позиции и да се опитаме да насочим ситуацията към мирно решение", каза премиерът пред италианските репортери, говорейки за дневния ред на предстоящата конференция в Берлин.

Конте отбеляза, че след прекратяването на военните действия между враждуващите страни може да се говори за изпращане на войски на ЕС в Либия. "Когато военният вариант бъде отложен, работата по изпращането на контингент за посредничество и мир в Либия ще бъде възможен вариант. И вече можем да кажем, че сме отворени за това", заяви Конте.

Конте също нарече "отличен сигнал" информация за готовността на командира на Либийската национална армия (LNA) Халифа Хафтар да участва в Берлинската конференция. В тази връзка той подчерта, че е необходимо да се обсъди бъдещето на Либия с участието на представители на тази страна.

Русия: Враждуващите страни в Либия се съгласиха да продължат режима на тишина

Враждуващите страни в либийския конфликт се съгласиха да продължат да спазват договореностите за спиране на огъня, въпреки че Халифа Ха...

ЕС е важен - но колко?

"Днес европейците са по-активни по отношение на кризата в Либия в сравнение с преди шест месеца. Но Турция и Русия играят много важна роля в момента", заяви върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, предаде Анадолската агенция.

"Обявяването на прекратяване на огъня в Либия предоставя важна възможност за възобновяване на диалога и за политическо решение на кризата. Сега страните трябва да го приложат изцяло", добави той.

"ЕС е готов да помогне в Берлин на мирния процес и усилията на ООН. Всички либийци заслужават мир и просперитет", заключи Борел.

На 12 януари враждуващите страни в либийския конфликт обявиха прекратяване на огъня в отговор на призива на президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин и се събраха в понеделник в Москва, за да подпишат споразумение, насочено към прекратяване на военните действия и започване на политически диалог. След повече от осем часа разговори, ръководителят на правителството на Либия за национално споразумение (GNA) Файез ал Сарадж подписа споразумението за прекратяване на огъня, но Халифа Хафтар, базираният в Източна Либия опозиционен генерал, замина за Либия без да подпише споразумението, след като поиска повече време да го обмисли.

Ердоган: Ще дадем урок на Хафтар, ако продължи с атаките

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да предаде урок на командира на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар, ако не п...

В Либия се има два центъра на властта - този на Хафтар в Източна Либия, подкрепен главно от Египет и Обединените арабски емирства, и GNA в столицата Триполи, което се радва на признанието на ООН.

През април миналата година силите на Хафтар започнаха военна кампания за завземане на Триполи, а на 12 декември Хафтар заяви, че е наредил на бойците си да започнат "решителна битка" за превземането на града. По данни на ООН повече от 280 цивилни и 2000 бойци са убити от началото на атаката на Хафтар над Триполи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com