X
 
 

Либийският парламент в Бенгази единодушно отхвърли военната помощ от Турция

11744 1
Либийският парламент в Бенгази единодушно отхвърли военната помощ от Турция
Снимка: Getty Images / Guliver
Парламентът на Либия в Бенгази гласува единодушно против сключените от правителството в Триполи споразумения за военно сътрудничество с Турция в областта на сигурността и морските граници. Решението идва, след като в четвъртък турският парламент одобри изпращане на турски войски в Либия за една година.

Преди два дни турският президент Реджеп Таип Ердоган и премиерът на международно признатото Правителство на националното съгласие в Триполи Файез Сарадж подписаха спорните споразумения на среща в Истанбул през ноември. Днес обаче либийският парламент, който подкрепя алтернативно правителство в Източна Либия, отхвърли двете споразумения. Депутатите също така гласуваха единодушно за прекратяване на отношенията с Турция и даване под съд на Сарадж за държавна измяна, защото е потърсил военна помощ от чужда държава, каза говорителят на парламента Абдула Блейхак.

Хафтар обяви обща мобилизация, раздават оръжие и на жените в Либия

Командващият либийската национална армия генерал Халифа Хафтар обяви всеобща мобилизация и противопоставяне на чуждото нашествие, съобщ...

В момента в Либия действат паралелно два органа на изпълнителната власт: международно признатото ПНС на Сарадж в Триполи и временният кабинет на Абдула Абдуррахман ат Тани в Източна Либия с парламент в Бенгази, подкрепян от Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар, отбелязва ТАСС.

В приетото от турския парламент разрешение за изпращане на турски войски в Либия се казва, че армията на Хафтар е заплашвала да напада турски граждани и фирми в Либия и турски кораби по либийското крайбрежие и че гражданската война в Либия застрашава интересите на Турция в Средиземно море и Северна Африка.

Европейският съюз вече предупреди Анкара за заплахата от ескалация на конфликта в Либия в случай на военна намеса. По-рано днес командващият на Либийската национална армия фелмаршал Халифа Хафтар обяви всеобща мобилизация. Заповядва се въоръжението на всички мъже и жени, военни и цивилни. Целта е да се противодейства на намесата на чужди сили. Силите на Хафтар са подкрепяни от Египет, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Русия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители