X
 
 

Милионите на бивш нигерийски диктатор ще бъдат взети от три държави

1510 0
Милионите на бивш нигерийски диктатор ще бъдат взети от три държави
Снимка: Thinkstock
Над 267 милиона долара, принадлежащи на бивш нигерийски диктатор, бяха конфискувани от властите на разположената в Ламанша островна държава Джърси, съобщава БГНЕС, позовавайки се на BBC.

Парите са получени "от корупционни схеми" по време на управлението на Сани Абача през 90-те години на миналия век, се посочва в изявление на Гражданския фонд за възвръщане на активи на Джърси. Средствата са били съхранявани в банкова сметка на фиктивна корпорация, наречена "Доравил", която е била замразена през 2014 година.

Депутати в Нигерия си осигуриха доживотни привилегии

Гражданите на един от най-бедните нигерийския щати Кано се възмутиха на плановете на депутати да си гласуват пенсии и други придобивки,...

След близо 5-годишна съдебна битка парите ще бъдат поделени между властите в Джърси, САЩ и Нигерия. Все още обаче не е ясно на какъв принцип ще бъдат разпределени средствата.

Сани Абача завзема властта в Нигерия през 1993 година и управлява до смъртта си през 1998 година. Правителството на Джърси е влязло в контакт с американските власти през 2007 година, за да започне съдебно дело за пране на пари в американски съд. Правосъдното министерство на САЩ вече е конфискувало милиони долари от сметки на диктатора с мотива, че това са средства на Абача, които той е "изпрал". Парите обаче са само част от милиардите долари, които се предполага, че са откраднати и изпрани в чужди държави по време на управлението на нигерийския диктатор.

Миналата година швейцарските власти върнаха 300 милиона долара на правителството на Нигерия, след като откриха, че средствата в банкови сметки в Швейцария са били откраднати от обществени фондове в африканската държава. Те ще бъдат разпределени между 300 000 нигерийски домакинства през следващите 6 години.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители