Подкрепа за новата конституция на Египет

62734
Подкрепа за новата конституция на Египет
Снимка: Getty Images / Guliver

Voice of America

Египетските власти обявиха предварителните резултати от референдума за новата конституция, които показват, че новият основен закон е спечелил категорична подкрепа от египетския народ. Гласуването се проведе в два дни – на 14 и 15 януари.

Според държавните медии и египетските власти първите резултати показват, че над 90% от египтяните, взели участие в двудневното гласуване, са дали положителен вот за конституцията, която бе изготвена от подкрепеното от армията правителство. Според наблюдатели няма място за съмнение, че новата конституция ще бъде одобрена. Все пак, официалните резултати се очакват в края на седмицата.

В сряда наблюдателите, които съблюдаваха за реда, заявиха, че референдумът е протекъл почти без никакви инциденти. Въпреки това във вторник сблъсъци между опоненти и поддръжници на сваления през лятото президент Мохамед Мурси отнеха живота на девет души.

Пред избирателните секции в Кайро почти всички запитани избиратели изразяваха намерението да гласуват за „генерала Сиси” и „срещу „Мюсюлмански братя”, които печелеха всички избори от народната революция през 2011 година насам, но които сега са обявени за „терористи”.

През двата дни на референдума над 350 души бяха задържани за „възпрепятстване на гласуването”. Вашингтон призова за „прозрачен” референдум, но така или иначе вече се подготвя да гласува клауза, която ще позволи превеждането на близо 1 милиард долара на Египет за първи път след прекратяването на американската помощ за Кайро след свалянето на Мурси. Неправителствените организации разкритикуваха „климата на страх и репресии”, който е съпровождал гласуването.

Почти няма никакво съмнение, че вотът е завършил с положителен резултат въпреки призива на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя” за бойкот. От движението на Мурси продължават да настояват, че гласуването е нелегитимно.

Новият закон има за цел да замени проислямската конституция, която бе приета през 2012 година по време на управлението на Мурси, като премахне от нея поправките на ислямистите, даде по-големи права на жените и засили властта на армията.

Ако бъде одобрена, конституцията ще бъде последвана от президентски и парламентарни избори. А главнокомандващият на армията Абдел Фатах ал Сиси, който свали Мурси от власт, е приеман като един от фаворитите за поста на държавен глава.

Voice of America

95% от египтяните подкрепиха новата конституция

Проектът за нова конституция на Египет получава подкрепа от 95%, сочат предварителните резултати от провелия се референдум, предаде БГН...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com