Правителството на Антигуа и Барбуда ще продадат суперяхта за 81 млн. долара, собственост на руски олигарх

9958
Правителството на Антигуа и Барбуда ще продадат суперяхта за 81 млн. долара, собственост на руски олигарх
Снимка: iStock

Суперяхта на стойност 81 млн. долара, за която се твърди, че е собственост на санкционирания руски олигарх Андрей Гуриев, ще бъде продадена на търг от правителството на Антигуа и Барбуда. То обяви, че плавателният съд е изоставен на Карибите след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

Правителството на Антигуа и Барбуда предупреди собственика на суперяхтата Alfa Nero Алфа, че има 10 дни, за да предяви претенции към плавателния съд, в противен случай той ще бъде продаден на този, който предложи най-високата цена.

Министърът на информацията Мелфорд Никълъс заяви, че Alfa Nero е изоставена в пристанището Фалмут в Антигуа от февруари 2022 г. и правителството "се опитва да предотврати бъдеща опасност, тъй като луксозният плавателен съд не се поддържа от собственика си".

В изявлението на кабинета на премиера на Антигуа и Барбуда се казва: "В момента се извършва проверка на състоянието на Alfa Nero: "За период от 10 дни ще бъде публикувано съобщение до вестниците и другите медии, с което ще се уведоми за продажбата на яхтата Alfa Nero, за да се изпълнят изискванията на закона за принудителна продажба. Ако собственикът не потърси кораба в рамките на този срок, правителството на Антигуа и Барбуда ще го продаде на предложилия най-високата цена."

Според правителството на САЩ, 62-годишният Гуриев, който е натрупал богатство от 10 млрд. долара от руската компания за торове "ФосАгро", е собственик на " Alfa Nero". Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ заяви, че е "идентифицирала Alfa Nero, яхта под флага на Каймановите острови, за която се съобщава, че е закупена от AG Guryev за 120 млн. долара през 2014 г., като блокирана собственост на AG Guryev".

Яхтата, която разполага с 12-метров инфинити басейн, джакузи, спа център, стая за красота и хеликоптерна площадка, е била използвана от семейството на Гуриев, включително от сина му (също Андрей) и съпругата на сина му Валерия, която е учила в Лондонския колеж по мода и веднъж уж заявила в Instagram, че е "твърде красива за работа". Подобно на много други яхти, тя е собственост чрез непрозрачна офшорна структура, а Гуриев отрича да е собственик, съобщи „Гардиън”.

Гуриев, който е обект на санкции от страна на правителството на Обединеното кралство през април 2022 г., според OFAC е собственик и на най-голямата частна резиденция в Лондон: имението Witanhurst в Хайгейт с 25.

В Хърватия "изчезна" яхтата на санкциониран руски олигарх, властите не знаят 3 месеца

Луксозната яхта „Irina VU“ на руския олигарх Алишер Усманов, която е в списъка със замразени активи заради санкциите на Зап...

Официалната собственост на имота е на Boradge Ltd - дружество, регистрирано на Британските Вирджински острови. Базираните в Лондон адвокати на Гуриев заявиха, че "г-н Гуриев не е собственик на Witanhurst", без да предоставят повече подробности. Говорителят на Гуриев заяви по-рано пред New Yorker, че той е бенефициент на тръст, притежаващ имота, но не е юридическият му собственик.

Миналата година Гибралтар продаде на търг суперяхтата Axioma на стойност 65 млн. паунда, собственост на санкционирания стоманодобивен милиардер Дмитрий Пумпянски. Продажбата на Axioma предизвика спорове, тъй като тя се продава не в полза на украинския народ, а на американската инвестиционна банка JP Morgan, която твърди, че Пумпянски ѝ дължи над 20,5 млн. евро, пише БГНЕС. 

До март 2022 г. Пумпянски беше собственик и председател на производителя на стоманени тръби OAO TMK, доставчик на руската държавна енергийна компания "Газпром". Обединеното кралство заяви, че милиардерът, който според него е натрупал състояние, оценявано на 1,84 млрд. паунда, е един от олигарсите, "най-близки до Путин".

ОЩЕ: Яхтата на кумеца на Путин за 200 млн. долара вече е собственост на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Бившият президент на Нигер още е с имунитет, отложиха изслушването му

Такса за киберсигурност: Нигерия е разгневена от новия вид данък

ООН е обезпокоена: Десетки случаи на холера в засегнатата от наводнения Кения

Путин се отказва от злато за военната си машина: Русия сменя страната във войната в Судан

Управляващата партия в Того печели парламентарните избори

Руски войски влязоха в база на американски военни в Нигер

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com