Шест държави в Африка започват собствено производство на иРНК ваксини

2584
Шест държави в Африка започват собствено производство на иРНК ваксини
Снимка: Getty images

Шест африкански държави са избрани да създадат собствено производство на иРНК ваксини, съобщи Световната здравна организация, след като континентът до голяма степен е лишен от достъп до ваксини за коронавирус, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Египет, Кения, Нигерия, Сенегал, Южна Африка и Тунис са избрани за първите получатели на технология от глобалния център за иРНК ваксини на СЗО в стремеж да се гарантира, че Африка ще може да прави свои собствени ваксини за борба с Covid и други заболявания.

Само 860 ваксини са поставени през почивните дни в София

Едва 860 ваксини срещу COVID-19 са поставени тази събота и неделя в общинските „зелени коридори“. Това става ясно от справк...

"Никое друго събитие като пандемията от Covid-19 не е показвало, че разчитането на няколко компании за доставка на глобални обществени блага е ограничаващо и опасно", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "Най-добрият начин за справяне с извънредни ситуации в здравеопазването и за постигане на универсално здравно покритие е да се увеличи значително капацитетът на всички региони за производство на необходимите им здравни продукти." Гебрейесус непрекъснато призовава за равен достъп до ваксини и се противопоставя на начина, по който богатите страни са си присвоили дозите, оставяйки Африка изоставаща от другите континенти.

Церемонията по обявяването на предаването на технологията на иРНК ваксините трябва да се проведе днес в Брюксел по време на срещата на върха между Европейския съюз и Африканския съюз.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "Говорихме много за производството на иРНК ваксини в Африка. Но това отива още по-далеч. Това е иРНК технология, разработена в Африка, ръководена от Африка и притежавана от Африка." 

Понастоящем само 1% от ваксините, използвани в Африка, се произвеждат на континента с население от около 1,3 милиарда души.

Миналата година СЗО създаде глобален център за трансфер на иРНК технологии в Южна Африка, за да подкрепи производителите в страните с ниски и средни доходи да произвеждат собствени ваксини. Ролята на глобалния център е да гарантира, че производителите в тези страни разполагат с ноу-хау за производство на иРНК ваксини в голям мащаб и в съответствие с международните стандарти. Използвана във ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, технологията на иРНК предизвиква имунен отговор чрез доставяне на генетични молекули, съдържащи кода на ключови части от патогена в човешките клетки.

Омикрон: Преболедувалите или ваксинираните са по-добре защитени?

Повечето правителства, с изключение на някои като австралийското, приемат преболедуването като доказателство за имунитет срещу Ковид-19...

Глобалният център има потенциала да разшири производствения капацитет и за други ваксини и продукти, като инсулин за лечение на диабет, лекарства за рак и евентуално ваксини за болести като малария, туберкулоза и ХИВ. Крайната цел на схемата е да се разпространи капацитетът за национално и регионално производство на всички здравни технологии.

СЗО заяви, че ще работи с първите шест избрани държави, за да разработи пътна карта за обучение и подкрепа, така че те да могат да започнат да произвеждат ваксини възможно най-скоро. Обучението ще започне през март.

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса заяви, че обявяването "означава взаимно уважение, взаимно признаване на това, което всички ние можем да донесем на страната, инвестиции в нашите икономики и инвестиции в инфраструктурата на континента".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че подкрепата за здравния суверенитет на Африка е една от основните цели на стартирането на местното производство, "за да се даде възможност на регионите и държавите да се справят сами по време на кризи и в мирно време".

По света са поставени повече от 10,4 милиарда дози ваксини, като близо 62% от населението на света е получило поне една инжекция. Въпреки това до началото на февруари само 11,3% от африканците са били напълно имунизирани. 

BioNTech прогнозира по-ниски приходи от COVID-19 ваксини през тази година

BioNTech SE посочва, че приходите от ваксини срещу COVID-19, които продава заедно с партньорите си от Pfizer Inc, навярно ще бъдат по-н...

Още: СЗО: Само една четвърт от африканските здравни работници са ваксинирани 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com