The Guardian: 30 милиона души по света са „на крачка от гладна смърт“ , предупреждава ООН

1413
The Guardian: 30 милиона души по света са „на крачка от гладна смърт“ , предупреждава ООН
Снимка: Getty images/Guliver

Във връзка с пандемията на коронавируса, въоръжените конфликти и изменението на климата, ситуацията с продоволствената сигурност в света се влошава с „тревожна“ скорост, съобщава британският вестник The Guardian, позовавайки се на доклад на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO) и Световна хранителна програма (WFP). Експертите са изчислили, че 30 милиона души вече са застрашени от глад в света - и са необходими спешни мерки за спасяването им.

ООН предупреди, че през следващите няколко месеца повече от 20 страни по света може да изпитат масов недостиг на продоволствени продукти.

Както следва от документа, към момента около 34 милиона души по света живеят в условия, съответстващи на четвъртото ниво на т.нар, скала на ICF (Интегрирана класификация на фазите на продоволствената сигурност) – т.е. те са „на крачка от глада“ по различни причини. Сред такива причини експертите на ООН изтъкват въоръжени конфликти, рязко изменение на климата и пандемията на коронавируса; обаче, основните фактори в редица региони допълнително изострят нашествията на скакалци.

„Човешкото страдание достигна тревожни размери“, заяви ръководителят на FAO Цю Дуню, цитиран от The Guardian. „Всички ние трябва да предприемем незабавни действия, за да спасим човешки животи, да запазим поминъка им и да предотвратим влошаване на ситуацията“.

Повечето горещи точки за продоволствена сигурност са в Африка, включително Нигерия, Йемен и Южен Судан, според FAO и WFP, но други региони като Азия (Афганистан), Близкия изток (Сирия и Ливан) също са застрашени от глад, както и Латинска Америка и Карибите (Хаити).

Изпълнителният директор на WFP Дейвид Бийзли заяви, че трябва да се направят три неща, за да се предотврати масов глад с милиони жертви: прекратяване на военните действия, подобряване на достъпа до най-уязвимите общности и увеличаване на даренията. По-рано този месец двете агенции призоваха страните да дадат 5,5 милиарда долара за предотвратяване на глада чрез разпространение на хуманитарна хранителна помощ, директно финансиране и други спешни мерки, съобщи The Guardian.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com