Бивш посланик на САЩ призна, че е шпионирал в полза на Куба

1798
Бивш посланик на САЩ призна, че е шпионирал в полза на Куба
Снимка: iStock

Бивш американски дипломат, който е бил посланик на САЩ в Боливия се призна за виновен, че е работил като агент на Куба в продължение на повече от 40 години, предаде БГНЕС. 

Предавал е тайни информации на комуническата партия

73-годишният Виктор Мануел Роча е обвинен, че от 1981 г., докато е работил за Държавния департамент на САЩ, тайно е предавал информация на управляваното от комунистическата партия кубинско правителство. На 29 февруари той промени първоначалното си изявление за невинност в съда в Маями.

Той трябва да бъде осъден на заседание, което ще се проведе на 12 април. С това неочаквано бързо приключва едно от най-значимите дела за шпионаж между Куба и САЩ.

Според "Маями Хералд" съдебното заседание в четвъртък е трябвало да бъде посветено на това как да се борави с класифицираните документи, свързани със случая.

Но вместо това Роча, неговите адвокати и прокурорите признаха, че е сключено споразумение за признаване на вина. Когато съдия Бет Блум го попита дали желае да промени признанието си за виновност, той отговори: "Ваша чест, съгласен съм".

Обвиненията

Той е обвинен в нарушаване на Закона за регистрация на чуждестранните агенти, като е действал като чуждестранен агент, телеграфна измама и подаване на неверни декларации за получаване на американски паспорт.

Доказателствата, събрани от следователите, включват тайни записи, на които Роча признава, че е работил за Куба в продължение на десетилетия, възхвалява покойния кубински лидер Фидел Кастро като "Команданте" и нарича Съединените щати "враг".

Изглежда, че той и неговият правен екип са стигнали до подобно заключение, преценявайки, че признаването на вината е най-разумният вариант.

На практика сега Роча трябва да приеме обвинението на американското правителство, че почти през цялата си професионална кариера е работил за кубинската революция в американските постове в Хавана и Буенос Айрес, като същевременно се е издигал в американската дипломатическа служба.

В съда все още не е обсъждана присъдата на Роча, нито дали той е приел споразумение за признаване на вина в замяна на сътрудничеството си.

Джеймс Олсън, бивш ръководител на контраразузнаването на ЦРУ, заяви пред Би Би Си Нюз миналия месец, че случаят показва как кубинските разузнавателни служби са надхитрили правителството на САЩ

"Те ни притежаваха. Те ни победиха. Това е една от причините, поради които изпитвам лична неприязън към кубинската разузнавателна служба, тъй като те толкова успешно действаха срещу нас", каза Олсън.

"Той е предател. Той предаде нашата страна. Смятам, че това е достойно за презрение, и не мисля, че той ще види отново бял свят", добави той.

Отношенията Куба-САЩ

Отношенията между САЩ и Куба са обтегнати, откакто Фидел Кастро свали подкрепяното от САЩ правителство преди повече от 60 години.

През 60-те години на миналия век САЩ наложиха търговско ембарго срещу Куба. Бившият президент Барак Обама и бившият кубински президент Раул Кастро предприеха стъпки за нормализиране на отношенията през 2015 г., въпреки че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп по-късно отмени много от тези действия.

Роден в Колумбия, Роча е израснал в Ню Йорк и е получил дипломи от Йейл, Харвард и Джорджтаун.

Според прокуратурата той е работил като посланик на САЩ в Боливия от 1999 г. до 2002 г. и в продължение на 25 години е заемал няколко правителствени длъжности - включително в Съвета за национална сигурност. Освен в Боливия, той е заемал постове и в Аржентина, Хондурас, Мексико и Доминиканската република.

След като напуска дипломатическата служба, той продължава да изпълнява доходоносна частна роля на консултант като специален съветник на Южното командване на САЩ - частта от американската армия, която контролира Куба.

Още: Разузнаването на САЩ следяло Путин с любопитни методи, ФСБ шпионирала Шойгу (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка