Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

4571
Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна
Снимка: Getty Images

Най-после - и Сенатът в САЩ одобри новата законодателна рамка за военна и финансова помощ за Украйна, Израел и Тайван. Става въпрос за общо около 95 млрд. долара, от които над 60 млрд. долара са за Украйна (60,8 млрд. долара). Сега единствено остава американският президент Джо Байдън да подпише законопроектите, което е формалност: Най-после: САЩ се размърдаха, 60 млрд. долара помощ за Украйна са напът (ВИДЕО)

Законодателната рамка мина със 79 гласа "за" и 18 "против" - но заседанието на горната камара на Конгреса не беше лишено от драма. Заради искания да се правят нови съществени поправки, рамката за малко не пропадна - 50 демократи я спасиха, след като 48 републиканци искаха промени. Основен мотор за поправки беше независимият сенатор Бърни Сандърс и то по пакета за Израел. Пакетът за Израел на стойност 26,3 млрд. долара: Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Важен момент в пакета - без промени мина и законопроектът, според който замразени руски активи може да се конфискуват от САЩ като гаранция по американски заеми за Украйна, но само финансово-икономически. Грубо става въпрос за около 8 млрд. долара до 10 млрд. долара. Освен това - налице са и мерки срещу TikTok: Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok.

По-пълна картина на предвидените нови военни разходи за Украйна от страна на САЩ, които са около 49 млрд. долара от пакета - припомнете си тук: Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него. Пълният закон на английски език - ТУК!

"Не правете грешка - САЩ ще изпълни обещанието си да е лидер на свободния свят и да удържа срещу автократични "главорези" като Владимир Путин", заяви лидерът на демократите в Сената Чък Шумър при гласуването, цитиран от The Guardian. Демократите имат крехко мнозинство в горната камара на Конгреса - 51 гласа от общо 100.

Моментална американска помощ

САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като гласуването в Конгреса окончателно оформи рамката. Според контролираната изцяло от режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин руска информационна агенция ТАСС Байдън ще подпише още днес, 24 април.

За това какво ще дойде от САЩ за Украйна вече излязоха редица материали в западни медии - в Reuters например директно беше посочено, че ще става въпрос за 1 млрд. долара и доставки на оръжие, което вече е в складове в Западна Европа и дори Полша (155-мм снаряди, ракети за системи за залпов огън /специално се упоменават ATACMS с най-далечния възможен обсег от над 300 км/, противотанкови ракети TOW и Javelin и още): Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

Бързо-бързо и украинският президент Володимир Зеленски благодари на Сената - на лидерите на демократите и републиканците Чък Шумър и Мич Макконъл. "Това гласуване засилва ролята на САЩ като фар на демокрацията и лидер на свободния свят. Също така оценявам подкрепата на президента Байдън и очаквам с нетърпение бързото подписване на законопроекта и предоставянето на следващия пакет от военна помощ, което ще съответства на решимостта, която винаги изпитвам в нашите преговори", написа Зеленски в социалните мрежи.

Зеленски изрично подчертава, че за да има бързо справедлив мир, Украйна трябва да може да се защитава и да има оръжия за далечни разстояния, артилерия и противовъздушна отбрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Военните на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкуствен интелект (ВИДЕО)

"Навръх Великден": Бомбени заплахи в Ню Йорк

Почина прочут американски художник

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

"Катастрофално положение": Наводнения в Тексас

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com