Поредно убийство на чернокож от полицаи в САЩ (ВИДЕО)

1841
Поредно убийство на чернокож от полицаи в САЩ (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Прокурорите в американския щат Вирджиния разпространиха видеозапис, който показва последните мигове на пациент, починал в психиатрична болница. На клипа се вижда как Ирво Отиено е бил притиснат към земята от полицията и персонала на лечебното заведение на 6 март, докато е бил отвеждан от затвора в клиниката.

Десет души - седем заместник-шерифи и трима души от медицинския персонал - са обвинени в убийство втора степен за смъртта на чернокожия мъж.

Спорове в Сан Франциско: Искат компенсация с 5 милиона долара на всеки афроамериканец заради расизма

Сан Франциско стана вчера арена на сериозна полемика, след като пред общинския съвет бе представен план за компенсация за наследството ...

Това е поредният подобен случай в Щатите, след като на 25 май 2020 г. в Минеаполис полицаи задушиха чернокожия Джордж Флойд. Оттогава насам наяве излязоха още подобни убийства и движението "Black Lives Matter" получи голям тласък, протестирайки срещу полицейското насилие над малцинствените групи.

Във вторник десетте души от най-новия случай получиха обвиненията си, пише BBC. Прокурорът Ан Кабел Баскервил публикува видеозапис на инцидента за обществеността. Той е от камерите за наблюдение в Централната държавна болница в Петербург, щата Вирджиния.

Първоначално Отиено е бил арестуван на 3 март като заподозрян за евентуална кражба с взлом, се казва в съобщение на полицията. Наложена му е заповед за спешно задържане, която се използва, когато се смята, че дадено лице може да навреди на себе си или на други хора в резултат на психично заболяване.

Петима чернокожи полицаи пребиха да смърт чернокож шофьор

Американските власти повдигнаха обвинения срещу петима полицаи за убийство от втора степен след фаталния побой на чернокож в щата Тене...

На клипа, който не е озвучен, се вижда как 28-годишният Отиено, който е емигрирал в САЩ от Кения, когато е бил на четири години, е вкаран в приемната стая на болницата с белезници от няколко заместник-шерифи, а медицинският персонал го следва. На кадъра се вижда как шерифите притискат Отиено, докато медицинският персонал го наблюдава, а някои от тях се опитват да помогнат на правоприлагащите органи. В един момент се вижда, че поне осем души са се нахвърлили върху мъжа, като някои от тях държат краката му, а други - горната част на тялото му.

Видеото показва, че той е държан в продължение на 11 минути. След това зам.-шерифите и медицинският персонал се отдръпват, докато Отиено лежи неподвижно. После се вижда как лекарите в стаята оказват спешна помощ, но вече е късно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com