Венецуела обяви извънредно икономическо положение, инфлацията е 141%

3517
Венецуела обяви извънредно икономическо положение, инфлацията е 141%

Инфлацията във Венецуела от септември 2014 г. до септември 2015 г. достигна 141,5%, съобщи службата за финансова информация RNS.

Правителството на Венецуела обяви 60-дневно извънредно икономическо положение, за да се справи с влошаващата се криза в страната, предаде ВВС. Президентът Николас Мадуро ще управлява съгласно указ в продължение на два месеца.

Мадуро призна резултатите от изборите във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро призна резултатите от състоялите се в неделя парламентарни избори, на които победи представенат...

Указът предоставя повече държавен контрол върху бизнеса, промишленото производство и електронните валутни сделки. Той включва увеличение на данъците и налагане на спешни мерки с цел плащане за социални услуги и внос на хранителни стоки.

Икономиката на Венецуела се е свила с 4,5% през първите девет месеца на 2015 г. Страната притежава най-големите в света петролни резерви, но резкият спад на цените на петрола през последните 18 месеца орязаха сериозно приходите  с цели 60%.

Извънредното положение бе обявено часове преди президента Мадуро да направи изказването си за състоянието на съюза пред Конгреса за пръв път, откакто неговите дясноцентристки опоненти поеха контрола на законодателния орган. Президентът Мадуро и новият икономически министър Луис Салас смятат, че трябва да се защитят социалните програми, установени от предшественика му – президента Уго Чавес, от световния спад на цените на петрола. Според тях повишаващата се инфлация в страната и недостигът на основни стоки са били предизвикани от политически опоненти.

По данни на централната банка БВП на управляваната от социалисти страна е паднал с 7.1% през третото тримесечие на 2015 г.

Венецуела предложи намаляване на добива на петрол с 5%

С цел да бъде стабилизирана цената на суровия петрол, Венецуела предложи да бъде намалено световното производство, предаде ТАСС, цитира...

Ситуацията във Венецуела придобива критичен характер на фона на дефицита на стоки, галопиращата инфлация и спада на доходите на държавата, обусловено от срива на цените на петрола, а също и от институционалната криза между изпълнителната и законодателната власт, след началото на работата на парламента, където мнозинство има опозицията, предаде БГНЕС.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com