Американски опасения: Китай ще притисне Тайван от въздуха

7111
Американски опасения: Китай ще притисне Тайван от въздуха
Снимка: Getty Images

Военновъздушните сили на Тайван биха били уязвими, ако Китай реши да нападне острова. Китай най-вероятно ще установи въздушно превъзходство в ранен етап на евентуална инвазия, като ще го направи пълномащбно, за разлика от Русия в Украйна. Тиова се казва в публикация във "Вашингтон пост", която е базирана на поредни данни от "Пентагонлийкс" - секретните документи, появили се в Интернет през "Дискорд": Какво стана ясно от изтеклите секретни документи за Украйна?

Съгласно класифицираните данни, Тайван се съмнява, че би могъл ефикасно да спре със своите ПВО системи масиран китайски ракетен удар, а отделно едва малко повече от половината от тайванските самолети са готови за участие в битки, допълва "Вашингтон пост".

Пентагонлийкс: Арестуваха заподозрян за изтеклите секретни документи (ВИДЕО)

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обяви ареста на Джак Тейшейра – гвардеец от военновъздушните сили в Масачузетс, заподозрян...

В изтеклите документи се казва още, че анализаторите на Пентагона смятат ученията на Тайван за предупреждение за ракетни нападения за недостатъчни, както и евентуалното "пазене" на ПВО от страна на Тайпе в ранна фаза на война. Освен това - тайванският метод на тренировки с ПВО и обстрел с по две ракети по неподвижни цели също е считан за голям минус, ако Китай действа с ракетен обстрел от движещи се платформи. А Китай има 40 бази, от които може да стреля по Тайван, като в тях са разположени над 800 маскирани за сателити позиции за стрелба. Отделно - китайските военни учения, които използват и цивилни кораби за извършване на операции, се считат за ефикасен метод да бъде парирано американското разузнаване и то да не може да даде ранно предупреждение на Тайпе за действителна китайска инвазия. Важен е и друг въпрос - доколко Китай може да се справи с американските сателити, което изобщо не е малка вероятност. При такова развитие на нещата, войната може да е още по-кървава - защото без сателитни данни, прецизността на американска военна помощ за Тайван ще пострада сериозно. Накратко казано - повече ракети и бомби ще пропуснат целите си.

Всички тези оценки обаче са в документ, който не претендира да прави всеобхватен анализ на китайските и тайванските военни способности.

Към момента китайската армия е 14 пъти по-голяма от тайванската армия. Но началникът на американските обединени щабове ген. Марк Мили припомня, че китайската армия не е участвала в реални бойни действия от 70-те години на XX век насам, а липсата на боен опит добре е демонстрирала до какви провали може да се стигне - необходимо е само да бъде попитана Русия за случващото се в Украйна. А и установяването на въздушно превъзходство от Китай не значи сигурно спечелване на война.

ОЩЕ: Ще удържи ли Тайван атака от Китай: 4 възможни сценария

Китайски поглед и предизвикателство към САЩ: Източна гледна точка за секретните документи от Пентагона

През последните няколко дни, американското общество е бомбардирано с информационни "боеприпаси". Според съобщения в медиите редица секр...

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че уважава външните мнения за неговата армия, но че системите му са "внимателно конструирани въз основа на враждебни заплахи".

Военна симулация: Китай ще загуби при инвазия в Тайван, но и пораженията за САЩ ще са огромни

Напоследък напрежението между Тайван и Китай се увеличи на фона на китайските военни маневри. Пекин твърди, че демократичната държава е част от неговата територия, но Тайван има независимо правителство от повече от 70 години, припомня БТА. 

Десетки изтичания на информация от американското разузнаване се разпространяват в интернет от седмици. 21-годишният  Джак Тейшейра от американската национална гвардия на военно-въздушните сили е заподозрян, че е разпространил данните. Той беше арестуван в четвъртък.  Правителството на САЩ предупреди, че документите може да са били манипулирани. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари