Военна симулация: Китай ще загуби при инвазия в Тайван, но и пораженията за САЩ ще са огромни

8167
Военна симулация: Китай ще загуби при инвазия в Тайван, но и пораженията за САЩ ще са огромни
Снимка: Getty Images

Китайска инвазия в Тайван през 2026 г. би довела до хиляди жертви сред китайските, американските, тайванските и японските сили и едва ли би се стигнало до победа за Пекин. Това прогнозира известен независим мозъчен тръст, базиран във Вашингтон, на базата на проведени военни симулации на евентуален конфликт.

За нахлуване на Китай на демократично управлявания остров се говори още от миналото лято, когато тогавашният председател на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси посети Тайпе. Пекин видя това като знак, че Вашингтон подкрепя независимостта на Тайван, който китайската Комунистическа партия смята за своя територия, въпреки че никога не я е контролирала. Оттогава насам китайците провеждат мащабни учения в Тайванския проток, а последната ескалация беше вчера: Тайван алармира: 57 самолета и 4 кораба на Китай са доближили бреговете му

Какви ще са пораженията за САЩ и Китай?

Може ли да се стигне до сблъсък между Китай и Тайван през 2023-а?

2022 г. беше бурна година за Тайван. Китай усили натиска над Тайпе след посещението на председателката на американската Камара на предс...

Една война за Тайван може да остави победоносната американска армия в толкова осакатено състояние, колкото и китайските сили, които ще е победила. В края на конфликта поне два американски самолетоносача ще лежат на дъното на Тихия океан, а модерният флот на Китай, който е най-големият в света, ще бъде "разсипан".

Това са част от заключенията на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), направени след провеждането на една от най-мащабните симулации на военни игри, провеждани някога, предава CNN. Медията публикува копие на доклада на CSIS, озаглавен "Първата битка на следващата война", в който са описани десетки военни сценарии.

Китайският лидер Си Дзинпин отказа да изключи възможността за използване на военна сила, за да постави острова под контрола на Пекин. Припомняме, че месеци наред американското разузнаване твърдеше, че Си ще иска да види как се развива войната на Путин в Украйна, за да вземе решение дали и кога може да нападне Тайван.

CSIS са провели военната игра 24 пъти, за да отговорят на два основни въпроса: Ще успее ли инвазията и на каква цена? Вероятните отговори на тези два въпроса са "не" и "огромна цена", се казва в доклада на мозъчния тръст.

"Съединените щати и Япония губят десетки кораби, стотици самолети и хиляди военнослужещи. Такива загуби ще навредят на глобалната позиция на САЩ за много години", се казва в доклада. В повечето сценарии американските военноморски сили губят два самолетоносача и от 10 до 20 големи бойни кораба. Приблизително 3200 американски военнослужещи ще бъдат убити за три седмици бойни действия - почти половината от жертвите на САЩ за две десетилетия бойни действия в Ирак и Афганистан.

Удължават военната служба в Тайван

Тайван се готви да удължи задължителната военна служба от четири месеца на една година, обяви президентът Цай Ингвен във вторник п...

"Китай също страда тежко. Военноморският му флот е в разруха, ядрото на силите му е разбито, а десетки хиляди войници са военнопленници", се казва в доклада. Също така се прави оценка, че Китай ще отчете около 10 000 убити войници, ще загуби 155 бойни самолета и 138 големи кораба.

ОЩЕ: Ще удържи ли Тайван атака от Китай: 4 възможни сценария

Тайван ще бъде опустошен, Япония ще пострада

Сценариите рисуват мрачно бъдеще за острова, дори ако китайското нахлуване не успее. "Макар че тайванската армия е непокътната, тя е силно деградирала и е оставена да защитава разрушена икономика на остров без електричество и основни услуги", се казва в доклада.

Армията на Тайпе ще претърпи около 3500 жертви, а всички 26 разрушители и фрегати във военноморския флот ще бъдат потопени, гласи най-вероятният сценарий.

В документа се посочва, че Япония вероятно ще загуби повече от 100 бойни самолета и 26 военни кораба, тъй като американските военни бази на нейна територия ще бъдат атакувани от Китай.

Тайван задълбочава връзките по сигурността с Япония

Президентът на Тайван Цай Инг-уен обеща да задълбочи сътрудничеството в областта на сигурността с Япония, за да гарантира свободата в И...

CSIS посочва, че не иска докладът ѝ да означава, че войната за Тайван "е неизбежна или дори вероятна". "Китайското ръководство може да възприеме стратегия на дипломатическа изолация, натиск в сивата зона или икономическа принуда срещу Тайван", се казва в документа на мозъчния тръст.

Дан Грейзър - старши сътрудник по отбранителна политика в Проекта за правителствен надзор (POGO), смята, че открито китайско нахлуване в Тайван е изключително малко вероятно. Подобна военна операция би нарушила незабавно вноса и износа, на които разчита китайската икономика, за да оцелее, казва Грейзър пред CNN. А прекъсването на тази търговия рискува да доведе до крах на китайската икономика в кратки срокове. Пекин разчита на вноса на храни и горива, за да задвижи икономическия си двигател, и няма много възможности за маневриране.

"По моя преценка китайците ще направят всичко възможно, за да избегнат военен конфликт с когото и да било", казва Грейзър. За да се противопоставят на САЩ в борбата за глобално господство, те ще използват индустриална и икономическа мощ вместо военна сила, смята той.

Само че ръководителите на Пентагона определиха Китай като заплаха за Америка. А в миналогодишния доклад за военната мощ на Китай, изготвен по нареждане на Конгреса, се казва, че "Народната освободителна армия на Китай увеличи провокативните и дестабилизиращи действия във и около Тайванския проток, което включва увеличаване на полетите в претендираната от Тайван зона за идентификация на въздушната отбрана и провеждане на учения, насочени към потенциалното завземане на един от отдалечените тайвански острови".

Какво е нужно на САЩ, за да победи Китай?

Месеци наред Пекин оказва агресивен военен натиск върху острова, като изпраща изтребители през средната линия на Тайванския проток и навлиза в зоната за идентификация на въздушната отбрана.

САЩ гласуваха законопроект за 10 млрд. долара безвъзмездна военна помощ за Тайван

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за разходите за отбрана, който включва до 10 млрд. долара безвъзмездна военна помо...

По време на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия през октомври Си Дзинпин беше аплодиран, когато заяви, че Китай ще се "стреми към мирно обединение", но след това отправи мрачно предупреждение: "Никога няма да обещаем да се откажем от използването на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки".

Администрацията на Джо Байдън твърдо подкрепя острова, както е предвидено в Закона за отношенията с Тайван, според който Вашингтон ще предостави на страната средства за самозащита, без да ангажира американски войски за тази отбрана. Подписаният наскоро Закон за националната отбрана ангажира САЩ с програма за модернизиране на тайванската армия и предвижда 10 млрд. долара помощ за сигурност за пет години, което е силен знак за дългосрочна двупартийна подкрепа за острова.

Байдън обаче неведнъж е заявявал, че американски военнослужещи ще защитават Тайван, ако китайската армия предприеме инвазия. 

В доклада на CSIS се казва, че за да могат американските войски да предотвратят окончателното поемане на контрола над Тайван от страна на Китай, сред 24-те проведени военни игри се очертават няколко постоянни фактора: САЩ трябва да могат да използват базите си в Япония за бойни операции; САЩ трябва да разполагат с противокорабни ракети с далечен обсег, за да могат да ударят военноморските сили на НОАК отдалеч и "масово"; САЩ трябва да въоръжат напълно Тайван преди началото на стрелбата и да се включат незабавно във всеки конфликт със собствените си сили.

В Тайван не може да се приложи "украинският модел"

"Няма "украински модел" за Тайван", се казва в доклада, като се има предвид как американската и западната военна помощ бавно навлиза в Украйна доста след началото на руската инвазия и че нито една американска или натовска войска не се сражава активно срещу Русия.

САЩ с нова оферта към Тайван: Предлагат 100 от най-модерните ракети Patriot (ВИДЕО)

САЩ са предложили да продадат на Тайван до 100 броя от най-модерните си ракети за противовъздушна отбрана Patriot. В пакета са включени...

"След като войната започне, е невъзможно да се вкарат войски или доставки в Тайван, така че ситуацията е много различна от тази в Украйна, където САЩ и техните съюзници успяха да изпращат непрекъснато доставки", казват анализаторите. "С каквото и да се сражават тайванците, те трябва да разполагат с него, когато войната започне".

Вашингтон ще трябва да започне да действа скоро, ако иска да изпълни някои от препоръките на CSIS за успех в евентуален тайвански конфликт, заявяват от мозъчния тръст.

Сред тях са: укрепване на американските бази в Япония и Гуам срещу китайски ракетни атаки; прехвърляне на военноморските сили към по-малки и по-устойчиви кораби; приоритизиране на подводниците; приоритизиране на устойчивите бомбардировъчни сили пред изтребителите, но производство на повече по-евтини изтребители; подтикване на Тайван към подобна стратегия, като се въоръжи с по-прости оръжейни платформи, а не със скъпи кораби, които е малко вероятно да оцелеят при първи китайски удар.

Тези политики биха направили победата по-евтина за американската армия, но жертвите все още биха били високи, се казва в доклада на CSIS. "Съединените щати могат да спечелят пирова победа, като в дългосрочен план ще пострадат повече от "победените" китайци. Победата не е всичко", се казва в прогнозата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари