Анализ на глашатай на Тръмп: Финландия и Швеция в НАТО са рисков фактор за САЩ

18292
Анализ на глашатай на Тръмп: Финландия и Швеция в НАТО са рисков фактор за САЩ
Снимка: Getty Images

Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО по никакъв начин няма да допринесе за сигурността на Съединените щати, казва известният американски консервативен глас Патрик Бюканън*. Според него, ще има още притеснения и рискове: финландската граница с Русия е 1270 километра. Но могат ли САЩ и ЕС да пропуснат възможността "да накажат Путин"?

Министър-председателите на Швеция и Финландия, Магдален Андерсон и Сана Марин сигнализираха, че вероятно страните им ще кандидатстват за членство в НАТО. Ето какво мисли Бюканън по този повод:

"Перспективата" е много "добре дошла", написа Washington Post: "Финландия и Швеция трябва да се присъединят към НАТО". Редакционната статия беше озаглавена "Начин да се накаже Путин".

Преди да се присъединим към радостта в столиците на НАТО, бихме могли да проверим какво би означавало членството в НАТО на тези две скандинавски държави за Съединените щати.

Финландия е държава с размерите на Германия, но с население само 4 процента от това на Русия и граница с Русия, която е дълга 830 мили. Ако Финландия се присъедини към НАТО, Съединените щати, съгласно член 5 от Договора за НАТО, ще бъдат задължени да влязат във война с най-голямата ядрена сила в света, за да си върнат финландските земи, които една разярена Русия може да заграби.

Москва вече посочи, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, Русия ще въведе нови ядрени оръжия в Балтийския регион.

Защо е разумно да се съгласим официално и завинаги, тъй като НАТО е постоянен съюз, да влезем във война с Русия за Финландия?

Като се има предвид войната в Украйна и съпътстващата криза в Източна Европа, е разбираемо защо Стокхолм и Хелзинки ще търсят по-голяма сигурност под ядрения чадър на САЩ. Но защо бихме се съгласили доброволно да дадем на Швеция и Финландия тези военни гаранции? Защо да се ангажираме да влезем във война с Русия на Путин, война, която може и вероятно ще ескалира до използването на тактически ядрени оръжия, особено ако Русия губи?

Финландия беше неутрална по време на Студената война. Швеция е неутрална от Наполеоновите войни от началото на XIX век. Как страдахме от техния неутралитет?

В Хелзинки и Стокхолм ползата от ангажимента на САЩ-НАТО да воюват за Финландия или Швеция е разбираема. Но каква е ползата за нашата страна, САЩ, да бъде задължена да влезе във война с нация, която разполага с най-големия запас от ядрени оръжия в света – заради някаква кавга в Балтийско море или Финландския залив, която не ни засяга?

Вместо да се спаси от НАТО, Русия си навлече нови членове на Алианса

В Латвия започнаха мащабни военни учения с участието на войски на НАТО. На 18 април започна първия етап от програмата Namejs 2022. Осве...

Попитан за мнението си за кампанията на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, говорителят на Путин Дмитрий Песков предупреди: "Ние многократно сме казвали, че алиансът (НАТО) остава инструмент, насочен към конфронтация и по-нататъшното му разширяване няма да донесе стабилност на европейския континент".

Ако Русия на Путин се сблъска с Финландия или Швеция днес, САЩ са свободни да отговорят или да не отговорят, както сметнат за добре, в зависимост от нашата собствена оценка на рисковете и ползите. Защо да не остане така, както е? Защо да се отказваме от свободата си на действие при някакъв бъдещ сблъсък с участието на нашия основен противник?

Историята ни дава уроци. През март 1939 г., шест месеца след Мюнхен, когато Чехословакия се разпадна на своите етнически компоненти, Великобритания издаде непоискана гаранция за война на Полша, след което преговаря с Германия за пристанищния град Данциг, отнет от Германия от победоносните съюзници след Първата световна война.

Казват, че колективната сигурност е добра идея. Но ядрото на сигурността на НАТО се осигурява от военни гаранции на САЩ, докато по-голямата част от капацитета се прави от нашите 29 съюзници в НАТО, които може да станат 31 до края на лятото.

Ото фон Бисмарк прогнозира, че Великата война, когато дойде, ще бъде запалена от "някакво проклето глупаво нещо на Балканите". И Първата световна война наистина беше предизвикана от убийството на австрийския ерцхерцог в Сараево през юни 1914 г. Германците дойдоха отчасти, защото кайзерът даде на Австрия "картбланш" за война.

Какво ще стане, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО?

В момента границата по суша между НАТО и Русия е 1300 километра. Тя би се увеличила двойно до 2600 километра, ако Финландия се присъеди...

Да остане настрана и от двете световни войни през най-трудните първи години след началото им – ето какво тогава Америка позволи на своята политика на "свобода от обвързващи съюзи". Днес ние не само водим съюз от 30 нации, но добавяме още двама членове, единият от които има граница от 830 мили с Русия.

Колко дълго ще трае късметът ни?

ОЩЕ: Русия заплаши Финландия и Швеция с "последствия", ако влязат в НАТО

Автор: * Патрик Бюканън, The American Conservative. Бюканън е старши съветник на трима президенти на САЩ (Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън), автор и основател на The American Conservative. Той е отявлен поддръжник на Републиканската партия и публично подкрепи кандидатурата на Доналд Тръмп за президент и дори го обяви за бъдещето на Републиканската партия, като го описваше като "гений".

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари