Германски медиен поглед: Няма мигранти към България, защото Борисов прави услуги на Ердоган

21051
Германски медиен поглед: Няма мигранти към България, защото Борисов прави услуги на Ердоган
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато кризата с мигрантите на границата между Турция и Гърция се изостря все повече, на българската граница е подозрително спокойно. Защо бежанците се насочват към Гърция, а не към България?

"Ще бъде изключително трудно да се спре масивният поток от хора, които вече са потеглили", се казва във вътрешен доклад на европейската агенция за гранична охрана "Фронтекс", цитиран от германския "Ди Велт". От "Фронтекс" предупреждават, че в следващите дни кризата на турско-гръцката граница сериозно ще се изостри.

Каракачанов: Ако с мигрантите стане и на нашата граница като на гръцката, армията се намесва

Ако се случи това, което се случи на гръцко-турската граница, участието на армията е неизбежно. Това каза военният министър и вицепреми...

Данните за броя на мигрантите, които се опитват да влязат на територията на ЕС, силно се разминават. Според властите в Анкара, те вече са 130 000 души - всичките напуснали Турция. От ООН говорят за 13 000 мигранти, които се опитват да преминат границата между Турция и Гърция. В същото време гръцкото правителство обвини Анкара, че с неверни информации умишлено насочвала мигрантите към Гърция. По данни на гръцките власти, само през изминалите два дни са били осуетени около 10 000 опита за нелегално преминаване на границата.

Борисов прави услуги на Ердоган?

На фона на напрежението на гръцката граница, силно впечатление прави спокойствието на българо-турската граница, пише германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) и добавя:

"Този детайл е поредното доказателство, че миграционните вълни от Турция са резултат от политически решения. Българският премиер Борисов от години прави всичко възможно, за да не развали отношенията си с Ердоган, като например в рамките на непрозрачни акции предава на Анкара турски граждани, избягали в България поради страх от репресии (бел. ред. - припомнете си най-ярката "българска следа" в лицето на Абдуллах Бююк). Включително и с такива нарушаващи международното право услуги, Борисов успява да си спечели благоразположението на Ердоган. Това проличава и в настоящата ситуация, в която хилядите мигранти, пристигнали от Истанбул в Одрин с автобуси и таксита, се насочват не към българската, а към гръцката граница", коментира ФАЦ.

Унгария се плаши от идващи поне 100 000 мигранти

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто каза, че очаква в следващите седмици към Европа да тръгне вълна от 100 000 мигран...

"Не минавайте през България"

Но може би има и друга причина за спокойствието на българската граница. "Доста от моите приятели заминаха за Европа. И ни казаха: Не минавайте през България, защото са много жестоки мъже, жестоки хора. Полицията - те бият, много бият мигрантите и налагат големи наказания", споделя афганистанец пред bTV.

"Трябва да решим този процес дълготрайно - и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с хуманитарната криза. В този контекст на Турция трябва да се подпомогне, за да може отново да се грижи за бежанците", повтаря Борисов още преди да отиде на среща с Ердоган. А какво стана на срещата с Ердоган, припомнете си в този материал!

Източник: Deutsche Welle

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари