Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глас от САЩ: Да помогнем на Украйна сега или ще водим по-скъпи войни в бъдеще

05 март 2024, 08:00 часа • 6022 прочитания

В момент, когато Русия се възражда в Украйна, а в Близкия изток ври и кипи, един критичен въпрос тежи в съзнанието на всички: Съединените щати все още ли са надежден съюзник, който желае да води свободния свят? Дали Конгресът ще избере да осигури постоянната финансова подкрепа, от която Украйна, Израел и Тайван отчаяно се нуждаят, ще допринесе много за отговора на този въпрос. И не се заблуждавайте, не само нашите съюзници се чудят. Нашите противници също обръщат голямо внимание. Това пише в анализ за CNN бившият министър на отбраната на САЩ по времето на Доналд Тръмп Марк Еспър.

Още: Финландия позволи на Украйна да атакува руска територия с нейните оръжия

През последните няколко месеца Конгресът беше в задънена улица относно одобряването на това финансиране. Междувременно нуждата на нашите партньори от тази помощ продължава да расте, особено в Украйна, където войниците ограничават боеприпасите поради опасно ниски запаси, а цивилните квартали изискват повече системи за противовъздушна отбрана за защита срещу безразборните руски обстрели. Без подновена подкрепа от САЩ, доставките на оръжията за Украйна ще продължат да намаляват през следващите месеци, оказвайки пряко влияние върху това, което се случва на бойното поле.

Още: Ще прибегне ли Пентагонът до последния източник за военно финансиране на Украйна?

Неотдавнашната загуба на източноукраинския град Авдеевка в лицето на непрестанната руска атака се дължи отчасти на неадекватното снабдяване със западни артилерийски снаряди. С мащаба и обхвата на този недостиг, нарастващ с всеки изминал месец, можем да видим град след град да попада в ръцете на руския президент Владимир Путин, докато нерешителността на Вашингтон продължава.

Военната помощ не е въпрос на благотворителност

Тази допълнителна помощ не е въпрос на благотворителност. В случая с Украйна над 60% от военната помощ, предоставена от Конгреса от началото на войната, е в полза на икономиката на САЩ. Средствата, одобрени за въоръжаване на Украйна, помагат за попълване на запасите от американски оръжия и изграждане на нови системи, което от своя страна осигури голям приток на средства в заводи и работници в повече от 30 щата. Освен това имаше благотворно въздействие върху съживяването на отбранителната промишлена база на САЩ, което е особено важно, когато се подготвяме за по-голямата заплаха, която представлява комунистически Китай.

Още: Анализ: Кой ще се отзове, ако Украйна обяви масова мобилизация?

Републиканците са прави да изразяват загриженост относно дълга и дефицитите на нацията. И двете са големи и крият огромни рискове. Но тези важни фискални въпроси не трябва да надделяват над националната сигурност, нито трябва да принуждават служителите да избират един регионален проблем пред друг или дори пред сигурността на границите. В края на краищата, това подкрепя собствените интереси и ценности на Америка в областта на сигурността, за да помогне на нашите демократични партньори да се защитят срещу световните автокрации. Много по-добре сме в свят, в който Украйна успешно отблъсква руската инвазия, Израел разбива подкрепяните от Иран терористи от Хамас, а Тайван възпира китайска атака, отколкото бихме живели с алтернативите.

Предупреждение

Ако не успеем да осигурим постоянна подкрепа, отрицателните последици ще бъдат значителни. От една страна, това би накарало нашите съюзници по света да се усъмнят в лидерството и решителността на Америка. Вече виждаме значителна загриженост от страна на международните партньори, докато се колебаем относно Украйна. Вярно е, че нашите партньори от НАТО трябва да направят много повече, като започнат с изпълнението на десетилетния си ангажимент да изразходват 2% от техния БВП за отбрана , а южната ни граница също трябва да бъде обезопасена, но нито едно от двете не е достатъчна причина да гладуваме Киев на така необходимите на САЩ оръжия и други материали.

Още: Аржентина прехвърли два руски хеликоптера на Украйна

Също така е вярно, че тази война може да продължи още много години, изисквайки американска и друга западна подкрепа също толкова дълго. Докато президентът Джо Байдън свърши достойна за уважение работа, като обедини НАТО в защитата на Украйна преди две години, историята ще оцени неговото плахо нежелание да предостави на Киев оръжията, от които се нуждаеше, когато имаше нужда от тях, отново и отново, като основна причина защо контранастъплението на Украйна се провали и защо тази война ще продължи. Това обаче все още не са основателни причини да се откаже на смелите хора на Украйна оръжията, от които се нуждаят, за да отблъснат руснаците, изтощавайки Москва в процеса и евентуално разрешение на конфликта, което е в полза на Киев.

Не само нашите европейски съюзници наблюдават с опасения развитието на ситуацията. Докато Китай продължава да заплашва съседите си, ключови партньори като Тайван, Япония, Южна Корея и Филипините следят отблизо дали Вашингтон ще изостави Киев. Ако Съединените щати не желаят да помогнат на Украйна да отблъсне руската инвазия, която не изисква ангажираността на американските сили, как може Тайван да вярва, че ще им се притечем на помощ, ако Китай предприеме действия срещу тях – акт на агресия, който може да изисква много по-голяма инвестиране на американски ресурси и потенциално да включва и нашите войски?

Китай, Русия и Иран действат координирано

Неуспешното одобряване на допълнително финансиране само окуражава нашите противници. Вече не е реално да си мислим, че можем да третираме Китай, Русия и Иран като несвързани заплахи. Тази авторитарна ос работи по координиран начин с цел да подкопае американското лидерство и да демонтира международните правила и норми. Всеки от тях наблюдава внимателно как САЩ ще отговорят на техните атаки и провокации. Доколко ефективно (или не) се противопоставяме на едното, абсолютно ще формира действията на другите.

Още: Нидерландия и Украйна подписаха споразумение за сигурност (ВИДЕО И СНИМКИ)

Точно както катастрофалното изтегляне на Америка от Афганистан насърчи Русия да нахлуе в своя съсед, отдалечаването сега от Украйна допълнително ще стимулира агресията от тази авторитарна ос. Ако Путин успее в Украйна, има малко доказателства, които да предполагат, че той ще се задоволи да спре дотук, което увеличава шансовете Съединените щати и НАТО в крайна сметка да бъдат въвлечени в пряка конфронтация с Русия. Някои от нашите съюзници физически укрепват границите си за такова бъдеще.

На кратко разстояние в Близкия изток, Иран и неговите подставени лица вероятно допълнително ще дестабилизират региона. Ако няма по-смели действия от страна на Вашингтон, това ще постави нашия близък съюзник Израел и американските сили под още по-голям натиск. И ако китайският лидер Си Дзинпин вярва, че американската решителност лесно ще се разпадне, докато все повече се вглеждаме навътре, рискът от китайски военни действия срещу Тайван само ще се увелича, тъй като Пекин ще смята, че дори безизходна ситуация в крайна сметка ще бъде в полза на Китай.

Още: Майк Джонсън: Ще мислим за помощ за Украйна, след като правителството получи финансиране (ВИДЕО)

И нашите съюзници, и противниците, свързват точките, дори ако някои американски служители не могат или не желаят да го направят. Не можем да оставим никакво съмнение относно нашата надеждност като съюзник или силата на нашата решителност и не трябва да изоставяме нашите партньори на предната линия на тази битка. Политиката трябва да бъде оставена настрана, а политиците, които отхвърлят съюзниците, глезят автократите и настояват за съкращения на разходите ни, трябва да бъдат игнорирани.

Още: ЕП: Да дадем на Украйна ракети "Таурус", ПВО и снаряди, за да победи

Макар и скъпо, ангажирането в чужбина, възпирането на конфликти и помагането на приятели да победят агресията е правилното нещо. Последствията обаче от това да не го направите са много, много по-големи в дългосрочен план. Лидерството наистина е тежък кръст, но ползите от това – особено пред лицето на ясни заплахи – винаги ще надхвърлят разходите и ще са в полза на Съединените щати.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес