ЕП: Да дадем на Украйна ракети "Таурус", ПВО и снаряди, за да победи

4745
ЕП: Да дадем на Украйна ракети "Таурус", ПВО и снаряди, за да победи
Снимка: Getty Images

ЕС трябва да подкрепи Украйна с всичко необходимо за победата на Киев срещу Русия, заявиха евродепутатите в резолюция, приета на 29 февруари.

"Сериозни последици", ако Киев не спечели

В текста, приет с 451 гласа „за“, 46 „против“ и 49 „въздържал се“, членовете на ЕП правят преглед на двете години от пълномащабното нашествие на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Подчертавайки как войната е променила из основи геополитическото положение в Европа и извън континента, те посочват, че основната цел е Киев да спечели. Евродепутатите предупреждават за сериозни последици, ако това не се случи. И отбелязват, че други авторитарни режими наблюдават как се развива войната и преценяват възможностите, с които разполагат, за да упражняват агресивни външни политики - вероятно става дума за Северна Корея, Иран и/или Китай.

Още: 2 години война: Целите на Украйна и Русия - кой, кога и как ще победи? Говори ген. Съби Събев (ВИДЕО)

За да спечели Украйна, не трябва да има „самоналожено ограничение на военната помощ“, заявиха членовете на ЕП, цитирани от пресцентъра на законадателния орган на ЕС. Те потвърждават необходимостта блокът да предостави на страната всичко необходимо, за да си възвърне тя пълния контрол върху международно признатата ѝ територия.

Снабдяване на Украйна с боеприпаси, ракети и системи за ПВО

Евродепутатите изтъкват, че все още има огромни различия във военната подкрепа, предоставяна от държавите членки на ЕС на Украйна, и призовават за извършване на необходимите инвестиции в европейската отбранителна промишлена база. Това е от първостепенно значение, за да се отговори на нуждите на Украйна и да се възстановят изчерпаните запаси в ЕС.

Членовете на ЕП изброяват като особено важни за Украйна усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана, ракети с далечен обсег на действие като например Taurus, Storm Shadow/SCALP, различни видове артилерия и боеприпаси (по-специално 155-мм), дронове и оръжия за противодействие.

Само че германският канцлер Олаф Шолц е против доставката на ракетите "Таурус" с обсег на действие 500 км, защото се опасява от ескалация с Русия.

Още: Шолц не иска Германия да бъде свързвана с поразени от ракети "Таурус" руски обекти

Снимка: Генерален щаб на Украйна

"Всички държави членки на ЕС и съюзниците от НАТО трябва да подкрепят Украйна във военно отношение с не по-малко от 0,25% от техния БВП годишно", казват евродепутатите. Също така призовават страните от ЕС незабавно да започнат диалог с дружествата в областта на отбраната, за да се гарантира увеличаване на производството и доставките на боеприпаси, снаряди и ракети за Украйна, които трябва да бъдат приоритизирани пред поръчките от други трети държави.

Освен това евродепутатите призовават Камарата на представителите на САЩ да приеме своя пакет за военна помощ за Украйна без по-нататъшно забавяне.

Още: Българският парламент в общ европейски призив към Майк Джонсън: "Пусни военната помощ за Украйна"

Руските активи да се конфискуват

В резолюцията се подчертава спешната необходимост от стабилен правен режим, позволяващ конфискуването на руски държавни активи, замразени от ЕС, и използването им за реконструкцията на Украйна и за обезщетение на жертвите на войната. Ден по-рано председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова печалбите от тези активи да се използват за закупуване на оръжие за Киев.

"Русия трябва да бъде задължена да изплаща наложените ѝ репарации, за да гарантира, че тя ще допринесе значително за възстановяването на Украйна", казват евродепутатите в документа.

Още: "Закон за Навални": Конфискация на $300 млрд. руски активи - езикът, който Путин разбира

Още санкции

Евродепутатите също така призовават ЕС да запази и разшири политиката си на санкции срещу Русия и Беларус. Това включва забрана на руския внос на уран и металургия в ЕС, прекратяване на сътрудничество с руския ядрен сектор и налагане на пълно ембарго върху вноса от ЕС на руски селскостопански и рибни продукти, както и на изкопаеми горива и втечнен природен газ, транспортирани по море по тръбопроводи.

Европарламентът осъжда всички онези държави, дружества, сдружения и физически лица, които помагат на Москва да заобиколи ограничителните мерки на ЕС, като заявява, че тези разрушителни практики следва да бъдат криминализирани на равнище ЕС.

Още: Невидимите хора на Путин: Как арменските компании, помагащи на руската армия, заобикалят западните санкции

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Помощта за Украйна се бави твърде много": Зеленски поиска по-силно ангажиране на Запада във войната (ВИДЕО)

Губернатор на Харковска област: Водят се сражения за всяка къща близо до руската граница

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 21.05 - Какви са плановете на Русия за Харков?

Заради загубите: Москва нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти

2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Руснак си боядиса косата в жълто и синьо, отнесе глоба от съда в Москва (СНИМКА)

Легитимен президент ли е все още Зеленски?

Арест за капитана на кораба, блъснал моторна лодка в Дунав

Руски ракетоносец е под водата след удар с ракети ATACMS: Втори източник го твърди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа