Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не просто изтребител: F-35 е новият ядрен бомбардировач на НАТО

06 юни 2024, 07:30 часа • 16556 прочитания

В края на май Кралските военновъздушни сили на Нидерландия (RNLAF) обявиха, че техните стелт изтребители F-35A Lightning II са започнали да изпълняват ядрена мисия на НАТО за първи път.

В публикация в X (Twitter, бел. ред.) RNALF обяви, че F-35 "ще поеме напълно нидерландската задача за ядрени оръжия в рамките на НАТО от F-16".

F-35A е проектиран като самолет с "двойно предназначение, което означава, че може да носи както конвенционални, така и ядрени оръжия". Още: САЩ срещу Русия: Кои са най-добрите изтребители в света? (ВИДЕО)

Това е още по-забележително, тъй като Нидерландия всъщност не е ядрена държава, но все пак управлява ограничен брой термоядрени бомби B61-12 като част от споразумението за ядрено споделяне в НАТО, съобщи Simply Flying. RNLAF сега е първият оператор на Lockheed Martin от пето поколение Joint Strike Fighter, който публично декларира, че неговите F-35 могат да се използват в ядрената мисия.

"Нидерландският преход от F-16 към F-35 за ядрената роля в рамките на НАТО беше иницииран преди много години. Напоследък F-35 премина през всеобхватни тестове и процес на сертифициране за ядрената роля и нидерланските ВВС (RNLAF) вече започнаха да използват F-35 за конвенционални задачи. Авиобаза Фолкел ще бъде дом на ескадрилата F-35", съобщи нидерландското министерство на отбраната.

"Преходът потвърждава дългосрочния ангажимент на Нидерландия към ядреното възпиране от Алианса. Ядреното възпиране на НАТО е от съществено значение за сигурността на Алианса, а следователно и за сигурността на Нидерландия", добави министерството. "Основните цели на ядрения капацитет на НАТО са запазване на мира, предотвратяване на принуда и възпиране на агресия". Още: Доклад в САЩ разби на пух и прах изтребителите F-35 - годни са за полет само през 55% от времето (ВИДЕО)

През април RNLAF също започна да използва F-35 Lightning II като свой самолет за предупреждение за бързо реагиране (QRA) в задълженията за въздушна полиция на Бенелюкс.

F-35: ядрен бомбардировач

Както беше съобщено по-рано от The National Interest, F-35A получи оперативен сертификат за носене на термоядрена гравитационна бомба B61-12. Той стана първият самолет от пето поколение с ядрени способности, пише The National Interest.

F-35A се превърна в основен компонент на разширените ангажименти на САЩ и НАТО за възпиране. Това развитие допълнително подчерта гъвкавостта на самолета като платформа с двойна функционалност. Докато експлоатираните от НАТО самолети получават първоначален сертификат за мисия на възпиране, интегрирането на B61-12 допълнително подобрява бойните способности на F-35A, затвърждавайки ролята му в евентуална бъдеща война. Още: Топ 10 на най-добрите изтребители в света (ВИДЕО и СНИМКИ)

B61-12, която е дълга 3,6 м и е с маса приблизително 400 кг, е пускана от въздуха ядрена гравитационна бомба, която използва инерциална навигационна система (INS), за да нанесе прецизен удар по цел. Първо беше интегрирана с F-15E Strike Eagle на ВВС на САЩ, където се окачва външно. Сега B61-12 ще се носи вътрешно от F-35.

Автпр: Питър Сучиу

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес