Доклад в САЩ разби на пух и прах изтребителите F-35 - годни са за полет само през 55% от времето (ВИДЕО)

54486
Доклад в САЩ разби на пух и прах изтребителите F-35 - годни са за полет само през 55% от времето (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Критичният доклад за изтребителя F-35 Lightning II дойде само дни след като един от тях се разби в Южна Каролина, пише Financial Times. От него стана ясно, че от тези самолети могат да летят само малко повече от половината. Другата половина от машините остават приземени заради проблеми с поддръжката, въпреки че САЩ и съюзниците разчитат все повече на тях.

Според Службата за отчетност на правителството на САЩ (GAO), към март 2023 г. степента на бойна способност на Lightning II във флота (или процентът на времето, през което един самолет може да изпълнява възложените му мисии) е 55%, много под целта на Пентагона за 85–90%. Още: Топ 10 на най-добрите изтребители в света (ВИДЕО и СНИМКИ)

Докладът, който е подготвен от независим наблюдател на Конгреса, идва само дни след като F-35 на морската пехота се разби в Южна Каролина. Последва дълго издирване, повдигнало тревожни въпроси как самолетът е могъл да "изчезне" за цял ден, преди останките най-накрая да бъдат открити.

"Най-скъпият проект"

Делът на F-35 в общия флот на тактическите самолети на САЩ се очаква да продължи да расте, което е добър знак за производителя Lockheed Martin. Всеки изтребител струва на правителството приблизително 160 милиона долара.

Американската армия разполага с общо 450 F-35 (различни варианти се използват от ВВС, ВМС и Корпуса на морската пехота), а Пентагонът планира да закупи още около 2000 изтребителя до средата на 40-те години. Общата цена на програмата ще бъде 1,7 трилиона долара, като 1,3 трилиона ще бъдат изразходвани за поддръжка.

Според доклад на Службата за отчетност на правителството това е най-скъпият проект за обществена поръчка в областта на отбраната в световен мащаб. В същото време F-35 постепенно се превръща в основен изтребител в трите клона на американската армия, което означава, че ще изпълнява все повече мисии.

F-35 Lightning II се присъединиха към военновъздушните сили на съюзниците на САЩ в НАТО, както и в Азия, включително Израел. Един от най-големите клиенти беше британското министерство на отбраната, пише още Financial Times.

„Проблемите с поддръжката оказват негативно влияние върху готовността на F-35“, което се дължи отчасти на „пропуски в основната и организационна поддръжка“, се казва в доклада на Службата за отчетност на правителството.

Пентагонът изостава с години в създаването на достатъчен капацитет за поддръжка, което от своя страна причинява забавяне на ремонта и 10% намаление на броя на самолетите, годни за летене. Още: Над 1 млрд. долара дават САЩ за F-35

Част от проблема е, че поддръжката се извършва от изпълнители и Пентагонът има ограничен контрол върху решенията в тази област. Закъснения възникват и поради недостиг на резервни части, ниска квалификация на персонала, недостатъчно помощно оборудване и липса на технически данни, необходими за извършване на ремонт.

Пентагонът ще поеме контрола върху поддръжката на F-35 до октомври 2027 г., крайъгълен камък за оценка на основната стратегия за готовност на самолета, заключава Службата за отчетност на правителството.

"Ангажирани сме да работим с правителството за разработване на планове за бъдещето на способностите на F-35, които ще осигурят готовност и възпиране на противници", се казва в изявление на Lockheed.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com