Топ 10 на най-добрите изтребители в света (ВИДЕО и СНИМКИ)

57110
Топ 10 на най-добрите изтребители в света (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: US Air Force

Изтребителите са може би най-важният елемент от всяка военновъздушна сила. Много държави използват по-стари и по-евтини модели. Водещите армии обаче винаги се опитват да си осигурят предимство пред противниците и придобиват най-модерното оборудване.

Колкото по-модерен е изтребителят, толкова по-ефективен може да бъде при изпълнението на задачите си, защото би разчитал на най-нова технология. Специализираният сайт AeroTime, цитиран от БГНЕС, състави списък на най-добрите бойни самолети през 2023 г.

10. Сухой Су-35С

Руските Сухой Су-30, Су-35 и Су-37, както и китайският Шънян J-16, са базирани на прочутия модел Су-27 - с различни модернизации, предлагащи възможности от четвърто и пето поколение. Су-35С може да се счита за най-добрата версия от всички тях, смятат от AeroTime.

Той разполага с най-новите електронни системи, които се произвеждат в Русия, както и с множество подобрения на корпуса. Отличителната му черта са дюзите на двигателите с вектор на тягата, които могат да се въртят във всяка посока, което прави самолета изключително маневрен.

ОЩЕ: The National Interest: Су-35 срещу F-35 - кой ще победи?

Снимка: Getty Images

9. „Рафал“-F3 (Dassault Rafale)

Dassault Rafale и Eurofighter Typhoon си приличат доста, и то не само защото разработката им започва като един самолет. В средата на 80-те години обаче Франция решава да раздели програмата и да създаде отделен изтребител за собствените си нужди. "Рафал" има повече варианти от Typhoon, включително стелт технология и модификация, подходяща за самолетоносач.

Франция също така непрекъснато модернизира своите самолети. F3 е най-новият вариант и включва най-модерните оръжейни системи и сензори.

В момента се разработва F4, който ще включва допълнителни подобрения на радара и авиониката. Франция, ОАЕ, Индия и редица други клиенти ще се сдобият с тази версия в близко бъдеще, а много стари варианти ще бъдат модернизирани.

ОЩЕ: Сърбия се отказва от руски изтребители, ще купува френски

Снимка: Getty Images

8. Eurofighter Typhoon

Както подсказва името му, Eurofighter Typhoon е проектиран да бъде общ европейски изтребител. Той се отличава с впечатляваща производителност и усъвършенствани технологии.

Внимание към него има и извън континента - ползва се и от някои от най-силните военновъздушни сили в Близкия изток, включително Катар и Саудитска Арабия. Иначе е в арсеналите на страни като Обединеното кралство, Германия и Италия.

Typhoon е един от най-усъвършенстваните и мощни изтребители от 4-о поколение, а последният му вариант, Tranche 3, използва най-новите технологии. През 2020 г. беше представен още по-усъвършенствана версия - Tranche 4, в която електрониката и оръжейните системи са подобрени.

Typhoon беше толкова успешен, че Европа прескочи разработването на своя самолет от 5-о поколение и премина директно към 6-о поколение.

ОЩЕ: Германският канцлер се качи на изтребител Eurofighter (СНИМКИ)

Снимка: Getty Images

7. Boeing F-15EX Eagle II

Той е един от първите изтребители от 4-о поколение и през 2022 г. "отпразнува" 50-ия си юбилей. Въпреки това самолетът все още е мощна бойна машина - единственият изтребител в света, който е постигнал повече от 100 спечелени двубоя във въздуха и не е претърпял загуби във въздушен бой.

Освен това платформата непрекъснато се модернизира. F-15EX, разработен от "Боинг", е най-новата версия. Той разполага с нов радар, обновена авионика и модерни оръжейни системи, както и с безброй други подобрения, гарантиращи неговата актуалност в съвременната въздушна война.

6. Шънян (Shenyang FC-31 Gyrfalcon)

Китайският прототип Шънян, който първоначално беше представен преди повече от десет години, сега е близо до реализация. FC-31 все още не е обявен официално. Той е предназначен предимно за потенциални купувачи от чужбина, но не е изключен като вариант от китайския флот.

Представители на американската военна индустрия смятат, че когато Shenyang FC-31 Gyrfalcon влезе на въоръжение, той вероятно ще бъде повече от достоен конкурент на съществуващите американски изтребители от четвърто поколение като F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon и F/A-18E/F Super Hornet, съобщава USNI News, порталът на Военноморския институт на САЩ.

Предполага се, че способността на J-31 да се противопостави на най-новите изтребители - като американските F-22 и F-35 - ще зависи от различни фактори като качеството на обучение на пилотите, възможностите на радарите и другите сензори.

5. Сухой Су-57

Сухой Су-57 е първият руски стелт самолет. Разработването му обаче се забавя поради редица проблеми и закъснения и въпреки че първоначално бе планирано да влезе на въоръжение преди много години, това все още не се е случило.

Су-57 е разработен в съответствие с напълно нови тактически и технически изисквания. Той е многоцелеви, свръхманеврен, свръхподвижен и стелт изтребител, разработен да замени съветските бойни самолети от 4-о технологично поколение МиГ-29 и Су-27.

През следващите години Су-57 трябва да получи нов, по-мощен двигател. Той разполага с отлична маневреност при ниски скорости, както и с модерни радарни системи, пише AeroTime, обосновавайки се само с проекта на самолета.

4. KAI KF-21 Boramae

Изтребителят KAI KF-21 Boramae, произведен от Южна Корея в партньорство с Индонезия, представлява значителна стъпка в корейската авиационна индустрия.

Този изтребител има стелт характеристики, усъвършенствана радарна система AESA (способна да проследява дори много малки дронове) и технологии, базирани на F-35, което го поставя някъде между изтребител от 4,5 и 5-о поколение.

Първият KF-21 прави дебютния си полет едва през юли 2022 г., а в момента в производство и изпитания са още няколко прототипа. Целта на компанията е да започне да доставя тези самолети на военните през 2026 г.

В близко бъдеще Boramae ще получи и допълнителни подобрения. Сензорите и интегрираната система за електронна борба увеличават шансовете му да оцелее в битка и го превръщат в истински изтребител от пето поколение.

3. Lockheed Martin F-22 Raptor

F-22 е първият в света изтребител от пето поколение, въведен в оперативна употреба от ВВС на САЩ. Самолетът може да лети по-бързо от скоростта на звука при базова тяга, без да включва форсаж на двигателя. В този режим той може да лети дълго време. Основното предназначение на Raptor е постигане на превъзходство във въздушното пространство, а вторичното му въздействие e върху цели на земята (суша/море) и електронна война.

Военновъздушните сили на САЩ са единствените, които експлоатират F-22, тъй като се счита, че той е твърде напреднал, за да бъде предаден на друга държава. Въпреки това F-22 редовно се разполага в чужбина, където е използван в множество бойни мисии и стойността му е доказана.

Снимка: Getty Images

2. Чънду J-20 (Chengdu J-20 Mighty Dragon)

Първият китайски изтребител от пето поколение, Chengdu J-20, наричан още "Могъщият дракон", е тежък и мощен самолет, проектиран да се конкурира с F-22 и Су-57. Той е голяма стъпка напред в развитието на китайските изтребители със своята усъвършенствана авионика.

"Дискретен" е и това трябва да го направи по-труден за проследяване и улавяне от вражеските радари и други сензори по време на операции във въздушното пространство, пише изданието.

В момента се разработват нови варианти, включително двуместен, предназначен за управление на дронове. В момента на този самолет се тества нов, по-мощен двигател.

1. Lockheed Martin F-35 Lightning II

F-35 Lightning II е върхът в развитието на изтребителите от пето поколение на САЩ. Откакто влезе в производство през 2006 г., F-35 е най-новата технология в областта на бойните самолети. Той се отличава с ненадминати стелт характеристики и сензори, най-мощния самолетен двигател в света, възможности за работа в мрежа за данни и най-усъвършенствания радар.

Пилотите му дори използват специален шлем за "добавена реалност", който им предлага безпрецедентни нива на ситуационна осведоменост. Твърди се, че този самолет използва максимално сливането на зрението на пилота и сензорите, което го прави почти непобедим в битка.

През 2017 г., по време на първото учение "Червено знаме" (тренировъчен полет за въздушни боеве, провеждан няколко пъти годишно от ВВС на САЩ), F-35 постигна резултат 20:1, което означава 20 победи за всяка загуба на битка във въздуха.

Самолетът може да проследява и поразява цели във всички посоки, така че дори тези, които са зад опашката му, не са в безопасност от ракетите му.

F-35 има и три различни варианта: F-35A с конвенционално излитане и кацане, който работи като обикновен изтребител; F-35B, който има възможност да излита и каца вертикално; и вариант F-35C за кацане и излитане от самолетоносачи.

Първоначално този изтребител има редица проблеми при разработването и въпреки че е замислен като евтина алтернатива на F-22, бързо се превръща в най-скъпата оръжейна система в света, пише БГНЕС. Въпреки това, с намаляването на цената на новия F-35 и отстраняването на дефектите, все повече държави го поръчват.

ОЩЕ: Румъния ще купи изтребители F-35

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари