Politico: Появи се нов център на тежестта в НАТО

6163
Politico: Появи се нов център на тежестта в НАТО
Снимка: Getty Images

Войната в Украйна, чиято първа годишнина вече наближава, непрекъснато променя европейската политика. В резултат на това центърът на европейското лидерство се насочва на изток - най-очевидно към Полша.

Полското правителство беше в челните редици на усилията за организиране на коалиция "освободете Леопардите" в рамките на НАТО, което доведе до увеличаването на западната военна помощ - особено решението на Берлин да предостави своите танкове "Леопард 2" и да даде разрешение на други да направят същото.

Полският президент Анджей Дуда и министърът на отбраната Мариан Блашчак поеха водеща роля в набирането на подкрепа в различни столици за оказване на натиск върху Берлин, като в крайна сметка обявиха, че Полша ще изпрати "Леопарди" със или без подписа на Германия. И този натиск от Централна Европа беше важен фактор за решението на Вашингтон да изпрати собствения си танк "Ейбрамс" и да не остави Берлин на мира.

Това несъмнено беше политическа победа за Полша - но коалицията "Леопард 2", която Варшава изгради, се простира отвъд Централна Европа. Тя включва Финландия, Норвегия, Испания, Нидерландия и Дания и има потенциала да промени вътрешната динамика на Европа, измествайки центъра на тежестта на НАТО от френско-германския тандем.

ОЩЕ: Украйна очаква да получи покана за НАТО на срещата на върха във Вилнюс през юли

Това показва, че Полша, най-голямата държава от източния фланг, натрупва политически капитал не само сред държавите от "фронтовата линия", но и в целия алианс заради критичната си роля във веригата за доставки, осигуряваща оръжия, боеприпаси и оборудване за Украйна.

НАТО да даде на Украйна гаранции за сигурност след войната, иска Анджей Дуда

Полският президент Анджей Дуда поиска от НАТО да даде на Украйна "гаранции за сигурност след края на конфликта". Той смята, че ако...

Независимо от приказките на германския канцлер Олаф Шолц за германското лидерство в Европа, в НАТО Берлин все повече се възприема в най-добрия случай като изоставащ, а в най-лошия - като вреден фактор. Същевременно лидерството на Варшава по въпроса за "Леопард" и най-вече способността на Полша да говори не само от името на балтийските държави, но и на Финландия и други опори на западния консенсус също подсказва, че стратегическият център на Европа се премества на изток.

Променящата се вътрешна динамика на континента обаче не е свързана само с политическите игри или изграждането на коалиции в рамките на НАТО - в крайна сметка тя е свързана с твърдата сила и поемането на рискове. И тук отново централноевропейските държави са водещи в преодоляването на щетите, причинени от десетилетията на недостатъчно инвестиране в отбраната, като купуват оръжия, оборудване и боеприпаси с невиждани от Студената война темпове.

Закупуването от Полша на 250 танка M1A2 SEPv3, 32 самолета F-35 и 96 бойни хеликоптера Apache от САЩ, в допълнение към мащабната сделка от миналото лято за закупуване на основни бойни танкове, самоходни гаубици и самолети от Южна Корея, говори красноречиво за намерението на страната да се превъоръжи и да разполага с най-боеспособните танкови сили на източния фланг на НАТО.

ОЩЕ: Безпощадно ясно: Войната на Путин показа слабостите на НАТО

Междувременно германската армия се бори с нереформирания си и нефункционален процес на снабдяване, докато се опитва - макар и с бързи темпове - да компенсира дългогодишното пренебрегване и структурното неглижиране.

Мнение: Украйна ще стане дългосрочен ангажимент на Запада, без да е в НАТО

Украйна едва ли ще стане член на НАТО, но може да разчита на партньорство от Европа и САЩ. Това пише Хол Брандс, член на Съвета по външ...

И макар че са в по-добро състояние от Бундесвера, армиите на Обединеното кралство и Франция - традиционните ключови играчи в Европа, когато става въпрос за отбрана, също изпитват затруднения. Британската армия е обременена със старо оборудване и се нуждае от реални инвестиции в модернизация на оборудването и обучението. Френските въоръжени сили, макар и умели в малки експедиционни кампании, също спешно се нуждаят от модернизация. Както неотдавна отбеляза бившият началник на Генералния щаб на Франция, френската армия "не разполага със средства за война с висока интензивност".

И все пак призивите за европейска "стратегическа автономия" продължават да звучат въпреки ярките доказателства, че без САЩ армиите на континента не разполагат с оборудването, обучението и най-вече с логистичния капацитет, който прави възможно снабдяването на Украйна.

ОЩЕ: Франция и Полша притискат Германия да прати танкове "Леопард" на украинците

В светлината на променящото се разпределение на силите в Европа, подпомагано от САЩ, разговорите за независима европейска армия, способна да проектира значителна мощ, сега звучат като странно ехо от отминала епоха.

Превръщането на Полша в ключов играч в определянето на изхода от войната в Украйна не се дължи само на умелата игра на Варшава в преговорите и тактиката на натиск, нито на инвестициите ѝ в твърда сила, а и на неумолимата логика на геополитиката. Полският транспортен възел край град Жешов се е превърна в логистична врата към Украйна, без която САЩ и техните съюзници не биха могли да снабдяват и поддържат украинската армия.

Руските кибератаки са се увеличили с над 300% в страните от НАТО

Руските кибератаки в страните от НАТО са се увеличили четири пъти през миналата година в сравнение с 2020 г., а в Украйна - повече от т...

Само този факт увеличи експоненциално значението на Полша като ключов съюзник на САЩ, готов да поеме значителни рискове за Украйна.

И на свой ред нарастващата значимост на страната в европейската политика за сигурност повдига въпроси за отношенията с Америка - а именно дали тя е подготвена да отговори на днешните геостратегически императиви, като се има предвид, че наследява Германия. Там продължава да цари нежелание да се поемат рискове в подкрепа на целите на американската политика в Украйна. По този начин САЩ може да се опитат да установят постоянно присъствие в ключови страни от източния фланг, за да противодействат на руската заплаха много по-рано, отколкото мнозина смятаха за възможно.

Разбира се, все още е невъзможно да се предвиди какво ще последва, но едно вече е ясно: умело изиграната от Варшава ръка на международния покер, която накара Берлин да отстъпи и да пусне произведени в Германия танкове за Украйна, промени пейзажа в Европа. Тя направи не само Полша, но и всички страни по източния фланг - от Скандинавия до Балтийско море и от Централна Европа до Черно море - по-важни за бъдещето на Европа, отколкото бяха преди няколко месеца.

---------------

Анализът е на Челс Михта - сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика (CEPA) и офицер от военното разузнаване в армията на САЩ. Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари