Франция и Полша притискат Германия да прати танкове "Леопард" на украинците

2841
Франция и Полша притискат Германия да прати танкове "Леопард" на украинците
Снимка: Getty Images

След като Германия официално отказа да прати танкове „Леопард“ на Украйна, Франция и Полша са се задействали и натискат Берлин да преосмисли решението си, пише Politico.

Вчера говорителят на германското правителство направи изявление, с което стана ясно, че Берлин не планира да доставя на Киев мощните Leopard 2. Малко по-рано министърът на икономиката Роберт Хабек даде оптимистични прогнози на украинците пред ARD, но те бързо бяха заличени.

Нови оръжия за Украйна: Системи за сваляне на дронове, модерен БТР и най-скорострелната гаубица в света (ВИДЕО)

Западната военна помощ за Украйна продължава да идва с пълна сила. След като вече е ясно дори откъде ще бъдат доставяни бронираните маш...

Френски служител заяви пред Politico, че Париж натиска Германия, надявайки се да издейства от Берлин споразумение за изпращане на танковете "Леопард" в Украйна преди френско-германската среща на върха на 22 януари. Тогава се навършват 60 години от подписването на Елисейския договор за партньорство между двете страни.

Подобен натиск оказва и Полша, която иска да сформира широка коалиция от западни партньори, за да предаде съвместно танкове "Леопард" на украинците. "Насърчаваме други държави да сформират широка коалиция за предаване на по-модерни танкове на Украйна, като например танкове "Леопард", заяви заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски пред полското обществено радио в понеделник.

"Полша може да предаде "Леопард" само в коалиция от държави", заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки пред репортери в събота, като добави, че се водят разговори с други държави за сформиране на такъв съюз. "Говорих за това с германския канцлер Олаф Шолц преди няколко седмици в Брюксел и мисля, че през следващите няколко дни може да имаме повече информация", добави Моравецки.

Германия, Испания, Полша, Гърция, Дания и Финландия са сред държавите, които вече използват приблизително 60-тонния Leopard 2. Той е оборудван със 120-милиметрово оръдие, както и с най-модерна защитна система и броня. Това би позволило на съюзниците съвместно да организират доставката както на танковете, така и на необходимите боеприпаси, и да обединят усилията си по отношение на необходимата поддръжка и ремонт.

Тъй като обаче Leopard се произвеждат от базираната в Мюнхен отбранителна компания Krauss-Maffei Wegmann, за доставката им в Украйна е необходимо разрешение за реекспорт от страната на произход - Германия. Това означава, че международният натиск сега се концентрира върху Берлин.

На фронта с "Брадли" и "Мардер": САЩ и Германия пращат на Украйна нови бойни машини

САЩ и Германия ще доставят на Украйна допълнителна военна помощ, съобщи Ройтерс, като се позова на съвместно изявление, направено от дв...

Доставката на съвременни западни танкове като Leopard 2 ще бъде голям стимул за украинската армия, тъй като досега съюзниците на Киев са склонни да пращат само по-стари танкове от съветската епоха, както и други оръжейни системи като гаубици и системи за противовъздушна отбрана.

Вчера стана ясно, че Великобритания обмисля да прати на Украйна танкове Challenger 2.

ОЩЕ: Прогноза: 3 оръжия, които САЩ няма да даде на Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа