Призив: Вместо да импровизирате - дайте на Украйна изтребители F-16

17914
Призив: Вместо да импровизирате - дайте на Украйна изтребители F-16
Снимка: iStock/Guliver

Що се отнася до заплахата от безпилотните летателни апарати Shahed-131/136, в информационното пространство на Украйна се правят различни предложения, едно от които е използването на чехословашките учебно-бойни самолети L-39 Albatros. Говори се, че дори в базовата версия на L-39 е възможно да се окачат два блока с неуправляеми ракети С-5 на такива самолети и с тях да се стреля по дронове.

Някои може дори да си спомнят, че в предната кабина на L-39 има авиационен мерник ASP-ZNMU-39, предназначен за стрелба както по въздушни, така и по наземни цели. И може да изглежда, че това е идеалният "боец Shahed" за въздушни боеве в стила на Корейската война. Въпреки това, има нюанси.

L-39 Albatros не е конструктивно пригоден за атаки на малки и нискоскоростни въздушни цели. По-специално ASP-ZNMU-39 трудно може да осигури необходимата точност на стрелба по цел като Shahed-131/136 с една или повече неуправляеми ракети S-5. Известно е също, че че иранските дронове камикадзе могат да маневрират по време на полет. Възниква въпросът дали L-39 има необходимата маневреност за лов на такива въздушни цели. Още: Анализ: САЩ трябва да избегне загубата на оръжия в Украйна, както стана в Афганистан

Defence Express излага теоретични аспекти. Но има и практически: дори и при богат опит от бойно използване на L-39, едва ли има случаи, когато този самолет е използван за атаки по въздушни цели и да е постигнал успех, счита специализираното издание Defense Express.

Първото бойно използване на L-39 започва през 1979 г. от афганистанските ВВС, поразявайки наземни цели с бомби и неуправляеми ракети.

Ирак притежаваше 22 тренировъчни самолета L-39 и 59 самолета L-39ZO. Последните имат по 4 възела на окачване под крилото и са използвани като леки щурмови самолети по време на войната между Иран и Ирак от 1980-1988 г. за поразяване на наземни цели с неуправляеми ракети, за разузнаване и корекция на артилерийския огън и дори за използване на химически оръжия. Въздушни боеве с участието на иракски L-39 не са регистрирани, въпреки че тук говорим за война с отчайващи епизоди като бой между Ми-24 и F-4 Phantom.

Либия активно използва своите L-39ZO по време на войната в Чад, и то също само за атаки по наземни цели. Сандинистите в Никарагуа използваха своите L-39ZO за по-оригинални задачи, а именно за преследване на вражески лодки и малки морски съдове. Пръв от постсъветските страни използва L-39 в бойни действия беше Азербайджан по време на войната срещу Армения през 1990-1994 г., а след това тези самолети бяха използвани и срещу наземни цели.

Стигаме до въпроса защо почти няма случаи, когато L-39 е използван успешно срещу въздушни цели и всички те са се провалили.

Първо, рускоедични източници твърдят, че през 1994 г. един L-39 от ВВС на Ичкерия се е опитал да атакува Ми-24 на проруската антидудаевска опозиция.

От една страна, не трябва да се изключва подобен акт на отчаяние от страна на защитниците на Ичкерия, тъй като по това време те разполагат със 111 самолета L-39, от които само няколко изправни. И от друга страна, за да оправдаят нахлуването си в Чечня през 1994 г., руснаците активно разпространяват мита, че Джохар Дудаев уж имал 50 „наемни пилоти“, които са били толкова добре обучени, че дори били способни да водят въздушен бой на L-39. Още: "Кой ще получи парите?": Проблем пред плана на ЕС да закупи снаряди за Украйна

Вторият случай стана през март 2020 г.: режимът на Башар Асад вдигна във въздуха няколко L-39ZA (отличаващи се с наличието на оръдие GSH-23), за да атакуват турски дронове. Този опит също беше неуспешен, тъй като един Albatros беше свален от турски F-16 с ракета AIM-120C, а другите сирийски самолети се оттеглиха от боя.

Украйна не е в ситуация да разчита на импровизирани оръжия. Ето защо, за да се бори срещу "летящи мотопеди", които могат да ударят дълбоко в територията на Украйна, са необходими западни изтребители, преди всичко F-16. 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари