Анализ: САЩ трябва да избегне загубата на оръжия в Украйна, както стана в Афганистан

27887
Анализ: САЩ трябва да избегне загубата на оръжия в Украйна, както стана в Афганистан
Снимка: Getty images

След съветско-афганистанската война доставените от американците "Стингъри" "изчезнаха" и се озоваха "в грешните ръце", пише The National Interest. Това не трябва да се повтаря в Украйна. Но доставените там оръжия вече са се появили на „подземните пазари” на Финландия, Швеция, Дания и Нидерландия.

Една година на конфликт в Украйна измина и има първи обнадеждаващи признаци, че той може да приключи.

Малко преди Нова година президентът Владимир Путин обяви, че Русия е готова да се договори за приемливи за себе си резултати, това наистина бе коледно чудо! А миналия месец Китай изложи своя мирен план и президентът Си Дзинпин посети Москва, за да проучи неговата осъществимост. Още: Анализ след срещата на Путин и Дзинпин: Трябва ли да се тревожи Западът?

Русия и Украйна са в задънена улица и през последните месеци няма реална промяна на бойното поле. Човек има чувството, че сега е идеалният момент за прекратяване на огъня, примирие или подобно споразумение.

Тъй като ситуацията се променя, е време да помислим какво ще се случи след конфликта. Освен всичко друго, в измъчена страна със слаби институции, проруски бунтовници и окупирани територии ще остане американско военно оборудване за милиарди долари.

Към днешна дата Съединените щати са предоставили на Украйна 34 милиарда долара военна помощ и още 48 милиарда долара хуманитарна и финансова подкрепа. В същото време Министерството на отбраната на САЩ предостави за 12,7 милиарда долара от съществуващи запаси от оборудване и боеприпаси и още 1,3 милиарда долара безвъзмездни средства и заеми за придобиване на допълнителни оръжия.

Съединените щати постъпиха правилно, като подкрепиха Украйна на фона на агресия, невиждана в Европа след Втората световна война. Те имат задължението да поддържат демокрацията и свободата, където и да са застрашени. Но в същото време САЩ имат право да поискат отговорност от Киев за предоставените оръжия, за което призоваха републиканците в Конгреса.

Това, което САЩ трябва да избягват на всяка цена, е повторение на съветско-афганистанската война. Междувременно приликите са поразителни. Съветският съюз вкара войски в подкрепа на правителството, а САЩ въоръжаваха смелите борци за свобода (муджахидини) на Афганистан. В този конфликт американските преносими ракетни системи FIM-92 Stinger доведоха до многобройни загуби на съветски вертолети и помогнаха за обръщане хода на войната. Тогава те се считаха за секретна технология и според условията на помощта, за да получат нови партиди ракетни системи, беше необходимо да върнат използваните тръби, пише The National Interest.

След този конфликт САЩ стартираха програма за откуп за връщане на приблизително 1000 Стингъри, изпратени в Афганистан. Програмата струва около 65 милиона долара, но се оказва провал. Доставените на муджахидините ракети скоро се озоваха в Северна Корея, Иран, Катар и Таджикистан.

В Украйна руската бронирана техника се поразява от американски FGM-148 Javelin с 93% ефективност. Украйна получи над 8500 Javelin, както и повече от 1650 Stinger, 1800 Phoenix Gost и 2500 различни типа ракети и ракетни системи. Още: Може ли войната в Украйна да доведе САЩ до оръжеен дефицит?

Мерките за проследяване обаче са много скромни. Посолството в Киев трябва да се отчита пред правителството на САЩ, но няма достатъчно персонал. Липсва програма за обмен на тръбите 1:1 за Javelin, какъвто беше случаят със Stingers, изпратени в Афганистан през 80-те години.

Украйна е най-бедната страна в Европа и е на второ място след Русия по корупция. В края на Студената война страната беше „известна“ с незаконна търговия с оръжия от огромните съветски арсенали. От 1992 г. до 1998 г. тя "загуби" военна техника на стойност 32 милиарда долара поради кражби и нелегални продажби.

Европол обяви, че „разпространението на огнестрелни оръжия и експлозиви в Украйна може да доведе до увеличаване на незаконния трафик на огнестрелни оръжия и боеприпаси в ЕС чрез установени контрабандни маршрути и чрез онлайн платформи“. Заплахата може да се увеличи към края на конфликта. Оръжията, доставени на Украйна, вече са изплували в подземните мрежи на Финландия, Швеция, Дания и Нидерландия.

САЩ трябва да увеличат броя на проверките на място. Досега, от началото на предоставянето на американска помощ, те са извършени само по отношение на 10% от оръжията с висока степен на опасност. Проверките се извършват от военния аташе и Службата за сътрудничество в областта на отбраната към посолството на САЩ в Киев.

Ако се окаже твърде опасно да се извършват такива проверки, трябва да се предвиди докладване за използването на оръжие от самите украинци. Снимки на серийни номера и тагове за геолокация ще бъдат качени в обща база данни, до която ще имат достъп украинците и правителството на САЩ. Глас от САЩ: Имаме интерес войната в Украйна да приключи

За ключови оръжейни позиции размяната е задължителна на база 1:1. Така всяка изстрелваща тръба от фибростъкло за Javelin ще бъде заменена с нова ракета.

Тази отговорност за предоставеното оръжие в никакъв случай не е мода, а стандартна процедура. Нищо не е вечно и в името на живота на милиони хора се надяваме, че краят на военните действия ще настъпи скоро. Трябва да сме подготвени за този обрат на събитията и за това, което следва.

Авторът Уесли Сатъруайт е консултант в Държавния департамент на САЩ. Има бакалавърска степен по дипломация и международни отношения от университета Сетън Хол и магистърска степен по сигурност от университета Джорджтаун. Офицер от разузнаването от резерва на армията на САЩ.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари