"Кой ще получи парите?": Проблем пред плана на ЕС да закупи снаряди за Украйна

9648
"Кой ще получи парите?": Проблем пред плана на ЕС да закупи снаряди за Украйна
Снимка: Укроборонпром

Подробности относно плана за доставяне на боеприпаси в Украйна предизвикаха полемика сред членовете на ЕС, пише американското издание Politico. Страните от ЕС не могат да се разберат кой да получи договори за производство на снаряди. Освен това има опасения, че европейските компании просто няма да могат бързо да изпълнят поръчката.

Сега дяволът е в правните подробности.

Две седмици след като ЕС обяви историческа сделка за доставка на един милион снаряда на Киев, членовете на блока все още обсъждат правните подробности как трябва да се осъществи това.

Тези спорове забавят изпълнението на първия по рода си план за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна. В сряда, 5 април, посланиците на ЕС се срещнаха, за да обсъдят подробностите, но според няколко дипломати не успяха да постигнат значителен напредък по един от ключовите въпроси.

Препъни камъкът беше въпросът дали оръжейните договори трябва да се сключват изключително с компании от Европейския съюз или те ще бъдат достъпни и за производители на трети страни. Франция настоява парите да останат в границите на ЕС. Гледната точка на Париж се подкрепя от Гърция и Кипър, които според някой източници те не желаят договорите да отиват при турски производители. Още: Разногласия блокираха съвместния план на ЕС за боеприпаси за Украйна

Европейската комисия също трябва да направи допълнителна оценка на производствения потенциал на европейските компании, преди да вземе окончателно решение, довериха двама дипломати, пише още Politico.

Тъй като дискусиите по въпроса бяха в застой, в сряда посланиците се съсредоточиха върху обсъждането на последните подробности от по-малко спорната част от споразумението – например сделката за даряване на голям брой снаряди на Киев. Дипломатите, които поискаха имената им да останат в тайна, казаха, че по време на срещата посланиците са успели да договорят всички детайли по плана за трансфер и отбелязаха, че официалният документ ще бъде публикуван още следващата седмица. 

Проектът за споразумение относно съвместното закупуване на боеприпаси, предвиждащо доставка на снаряди за Украйна през следващите 12 месеца, беше съставен доста бързо поради опасения, че Киев няма достатъчно боеприпаси за възпиране на настъплението на руските войски. Споразумението обаче продължава да повдига някои въпроси. В допълнение към споровете за подробности, има и опасения, че отбранителната индустрия на ЕС няма да има достатъчно капацитет за бързо производство на необходимия брой снаряди.

Планът на ЕС включва три компонента.

Първо, блокът ще отдели един милиард евро, за да възстанови разходите на страните, които могат незабавно да осигурят боеприпаси и евентуално ракети от собствените си запаси. Още: Британски експерт: Ще трябва много повече от танковете ни, за да бъде бит Путин

Второ, ЕС ще отдели още един милиард евро за съвместно закупуване на допълнителни боеприпаси за Украйна и попълване на запасите на страните, които ще прехвърлят свои снаряди в Киев.

Трето, Евросъюзът иска да намери начини да увеличи капацитета на Европа да произвежда оръжията, от които може да се нуждае в бъдеще.

Автор: Якопо Баригаци

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари