"Розовият сън на Запада трябва да приключи": Украйна се нуждае от помощ!

8300
"Розовият сън на Запада трябва да приключи": Украйна се нуждае от помощ!
Снимка: Getty images

Европейският съюз и САЩ подкрепиха минимално Украйна, възнамерявайки да предотвратят нейния колапс, вместо да ѝ осигурят решителна победа. Макар и безспорно възхитителна, украинската смелост на бойното поле се превърна в успокояващ разказ, подхранвайки вярата, че Русия ще се умори и Украйна ще устои.

Първият ден от тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността обаче разби тази илюзия. Новините за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, украинското отстъпление при Авдеевка, потенциалната руска агресия към балтийските страни и двусмислените изявления на Доналд Тръмп за НАТО създадоха осезаема атмосфера на отчаяние.

Въпреки тягосната атмосфера на конференцията, западният свят все още не се е събудил за пълната мрачна картина. Още: Новината от САЩ, която отекна най-силно в Украйна

В Мюнхен често се чуват представители на Съединените щати и Европейския съюз да казват „Украйна ще спечели в дългосрочен план“. Но за украинците това звучи по-скоро като отвръщане от жестоката реалност на заплахата, като по този начин създават извинение да не подкрепят Украйна.

Жестоката истина

Ето отрезвяващите реалности, които Западът трябва да признае: Украйна не може да продължи военните си усилия без допълнителна помощ. Замразените 95 милиарда долара в Конгреса на САЩ (пакетът за Украйна, Израел и Тайван, от който 61 млрд. долара са предвидени за Украйна) са от съществено значение, за да могат украинските войници да защитят фронтовата линия. Президентът Зеленски предупреди, че ще загуби войната без допълнителна помощ. Европа не може достатъчно бързо да осигури боеприпасите и оборудването, от които Украйна се нуждае; само Вашингтон може да запълни недостига на боеприпаси. Още: Украйна: Ужасните числа, описващи 2 години война - жертви, оръжия, пари

Военните разходи трябва да се увеличат рязко. Повече от 2% от разходите за отбрана от БВП са необходими, когато Русия работи по военновременен икономически модел. Естония постигна това, но Франция и Германия все още се борят да достигнат този показател. Западните нации трябва значително да увеличат военните разходи, да инвестират в авангардни технологии и да осигурят конкретна, незабавна подкрепа на Украйна. Сигурността на Европа е в опасност.

Разтеглянето във времето на помощта от Запада се провали, то позволи на Русия да адаптира тактиката си и да потърси помощ от страни като Иран и Северна Корея. Забавянето на доставките на F-16 до лятото на 2024 г. даде на Русия ценно време да се противопостави на украинските самолети МиГ и СУ. 

Още проблеми

Друг важен проблем е артилерията. Зеленски заяви, че според украинското разузнаване Русия си е осигурила един милион артилерийски снаряда от Северна Корея. На свой ред ЕС преразгледа ангажимента си да достави един милион 155 мм артилерийски снаряда на Украйна до март 2024 г. Към края на януари в Киев са пристигнали само 330 000 снаряда. Още: Причините, поради които САЩ ще се отдръпнат от Украйна

Украйна може да се похвали с военна технология от световна класа, изпитана и доказана в бойни действия. Тя няма военноморски флот, но постигна грандиозен успех в Черно море през 2023 г. Иновативните военноморски дронове на Киев нанесоха значителни щети на руския черноморски флот, а неговите специални сили проведоха смели операции в рамките на руска територия. Интегрирането на тези технологии може значително да подобри способностите на НАТО, пише в свой анализ The National Interest.

Конфискувайте замразените руски държавни активи и позволете на Киев да използва парите за финансиране - за оръжия и възстановяване. Тези 300 милиарда долара биха навредили на военната машина на Путин, лишавайки го от жизненоважни средства и подкопавайки обществената му подкрепа. Това също ще изпрати мощно послание, като държи управляващите клептократи на Путин отговорни за военни престъпления и гарантира, че техните неправомерно придобити печалби няма да финансират по-нататъшни престъпления. Още: Кога Украйна ще рухне: Оценки и предупреждения от САЩ (ВИДЕО)

Светът най-накрая трябва да се изправи срещу суровата реалност на най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война. Трябва да се отърсим от нашето самодоволство, да приемем трезва преценка и да застанем твърдо до Украйна. Само тогава можем да се надяваме да се ориентираме в бурните води пред нас.

Автори: Виктор Лиах и Илона Хмелева

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари