Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ излизат от НАТО: Доналд Тръмп ефективно ще погребе Америка

21 февруари 2024, 07:30 часа • 7696 прочитания

Ако продължи сама, Америка ще престане да бъде суперсила - може дори да не оцелее. Това пише един от известните американски колумнисти Питър Сучиу в свой анализ, посветен на темата "Доналд Тръмп"*.

Не може да се отрече, че Съединените щати остават най-мощната суперсила в света - със значителна икономика, огромна армия и, най-важното, ядрен арсенал, който може да унищожи целия свят, ако нещата стигнат до най-лошото. Но дори и като суперсила, САЩ не могат да останат сами. Това си струва да се има предвид, тъй като бившият президент Доналд Тръмп припомни в предизборна реч в Южна Каролина, че някои съюзници на САЩ не изпълняват своите финансови ангажименти за национална отбрана. Той си спомни как, когато беше президент, е упрекнал неназован съюзник: "О, не си платил? Е, сметките трябва да се плащат".

Тези думи (и последвалите, че след като не плащаш, НАТО няма да те пази, ако Русия те е нападнала) бяха посрещнати с бурни аплодисменти: Доналд Тръмп покани Русия да нападне НАТО (ВИДЕО)

Още: "Целувка на смъртта" ли е подкрепата на Путин за Байдън?

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче отговори с необичайно остро изказване, че Тръмп застрашава сигурността на целия трансатлантически Алианс. "Най-малката мисъл, че съюзниците няма да се защитават един друг, подкопава цялата ни сигурност, включително сигурността на Съединените щати, и излага американските и европейските войници на повишен риск", каза Столтенберг.

Много американци смятат, че НАТО вече не е необходима и че Европа трябва да се занимава сама със своите работи. Може би трябва да гледат отново филма от 1984 г. "Червена зора" (за Третата световна война и нахлуването на съветските войски - бел. прев.) или дори неговия римейк от 2012 г. Нито един от тези филми не е особено добър, но оригиналът започва със зловещо предупреждение, че НАТО се е разпаднало и САЩ са навлезли в период на изолационизъм. И след това съветски парашутисти кацат в селско училище.

Най-малкото е пресилено, но от мисълта, че Америка може да остане сама, трябва да ви побият тръпки. Ако не застанем до Европа, тогава Европа няма да бъде до Съединените щати в нужния момент.

Още: Готви ли се ЕС с алтернатива на НАТО, ако Тръмп спечели изборите в САЩ?

САЩ имат ли нужда от НАТО?

Ето каква е ситуацията: след като напуснат НАТО, Съединените щати едва ли ще запазят присъствие в Европа, Африка или Близкия изток. Инстинктивната реакция ще бъде: "Е, добре", но това изобщо не е наред. Защото в природата няма празно - вакуумът ще бъде запълнен от Русия и КИтай.

Ако нашите съюзници и партньори не могат да разчитат на нашето присъствие, ние ще загубим достъп до много военни бази по света. Това може да не изглежда толкова голям проблем, тъй като имаме голям флот и мощни военновъздушни сили, които могат да достигнат Близкия изток от континенталната част на САЩ.

Точно тук е проблемът. Обхватът на нашите ядрени суперносители може да е почти неограничен, но този на корабите, които ги поддържат, изобщо не е такъв. И затова те се нуждаят от всички тези бази по света. Без приятелски пристанища американският флот ще се превърне от океанска сила в крайбрежен флот, който ще може да действа само близо до самата Америка.

Да, бомбардировачите B-1, B-2 и B-52 могат да летят около земното кълбо благодарение на съвременните техники за зареждане с гориво във въздуха, но обхватът на самите танкери е ограничен. А без бази в Европа, Азия и Близкия изток ще ни бъде много по-трудно да летим по света.

Още: Думите на Тръмп разкриха неудобната истина: Европа не е готова да се защити без САЩ

Можете отново да възразите: "Само си помислете, Съединените щати ще могат да се защитят във всеки случай, нали?". Както в последните две световни войни, океаните ще ни защитят. Ние добиваме собствен петрол и произвеждаме достатъчно храна. Америка ще оцелее без останалия свят. Но в този случай ние ще загубим достъп до световните пазари, а освен това САЩ ще бъдат обект на санкции от новите суперсили - Китай и Русия.

Няма да можем да се защитим

САЩ разполагат с мощна армия, но всеки запознат знае, че има сериозни проблеми с личния състав: американският флот се е свил до размер, невиждан от Първата световна война, а американските военновъздушни сили са намалели до размерите между двете световни войни.

Скоро стана известно, че китайски хакери действат в компютърните мрежи на САЩ от половин век или дори от по-рано. Пекин може да предприеме масивна кибератака срещу САЩ, причинявайки огромни щети на нашата икономика и буквално да изгаси светлините ни.

Още: Война на Русия с НАТО: Проблемите за Алианса - турска оценка

Сега си представете, ако атаката беше извършена от цяла коалиция на Китай, Русия, Северна Корея и Иран, с подкрепата на марионетки и други държави, които си въобразяват, че хегемонът е отслабнал?

Какво можем да направят САЩ освен ядрен отговор?

Сериозната заплаха е в това, че не можем да разчитаме дори на ядрени оръжия. Кибератака може да осакати нашите наземни ракети, предупреждават експерти. Нашите бомбардировачи няма да достигнат цели от другата страна на земното кълбо без подкрепата на нашите съюзници. Нашите F-35 може да са най-добрите в света, но как ще стигнат до местоназначението си? Всичко, което остава, е остаряващият ни подводен флот, а и той може да не успее да се справи с всички противници наведнъж, ако трябва да воюваме сами.

Отбранителната индустрия също ще пострада

Ако САЩ напуснат НАТО, търсенето на американски оръжия със сигурност ще намалее. Европа вече разработва изтребител от шесто поколение, така че може да се очаква по-нататъшни поръчки за F-35 да бъдат отменени. Същото важи и за редица наземни системи.

Освен Германия, Франция, Великобритания и Израел, други страни, като Полша, Япония и Южна Корея, също развиват своята оръжейна индустрия. Дните на Съединените щати като основен доставчик на оръжия може да са преброени, ако наистина възнамеряваме да се справяме сами.

Не става въпрос само за печалбите на Lockheed Martin, Northrop Grumman, Boeing и General Dynamics. Говорим за стотици хиляди работни места в тези компании и техните контрагенти. Да, Съединените щати харчат повече за своята армия от всеки друг, но дори това не е достатъчно, за да поддържа всички тези компании живи, защото за тях повечето е износ.

Всичко това трябва да се има предвид, когато този или онзи политик упреква своите съюзници и изисква "да си бръкнат в кесията". Какъв принос САЩ ще считат за достатъчен? Да, всеки от нашите съюзници трябва да изпълни своята част и те се опитват. Но е важно да запомните, че дори ако всички наши съюзници от НАТО единодушно увеличат разходите за отбрана, това не означава, че ще трябва да плащаме по-малко.

Защото, ако трябва да се справим сами, разходите на Америка няма да бъдат ограничени само до пари.

Още: Европейска армия: Добра идея или дубликат на НАТО?

* Автор: Питър Сучиу, за The National Interest. Той е журналист от Мичиган. По време на своята двадесетгодишна кариера като журналист е сътрудничил на повече от четири дузини списания, вестници и уебсайтове, публикувайки повече от 3200 статии. Пише за военни технологии, история на огнестрелните оръжия, киберсигурност, политика и международни отношения. Сега публикува още във Forbes и Clearance Jobs

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес