Думите на Тръмп разкриха неудобната истина: Европа не е готова да се защити без САЩ

3066
Думите на Тръмп разкриха неудобната истина: Европа не е готова да се защити без САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Изминалата седмица беше добра за НАТО. Само дни след като фаворитът на американските избори Доналд Тръмп заяви, че ще насърчи Русия да прави „каквото поиска“ със съюзниците, които не изпълняват ангажимента си за разходи за отбрана, рекорден брой членове на НАТО обявиха, че ще увеличат разходите си.

Рекорден брой страни увеличават военните си бюджети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в сряда, че 18 от 31-те членове на военния алианс ще изпълнят разходите за отбрана от 2% от БВП, което означава, че тази година се очаква рекордна сума пари, изразходвана в целия алианс. Зад затворени врати официалните лица празнуват кротко. Разбира се, хубаво е, че все повече европейски държави харчат повече за отбрана в момент, когато сигурността на континента е изправена пред най-голямата си заплаха след Втората световна война. Но в неофициални разговори те също така признават, че това е само отправна точка, върху която трябва значително да се надгради, ако Европа иска да извоюва собствената си защита.

Още: Защо Тръмп заяви, че би насърчил Путин да напада държави от НАТО? Ето кои държави вероятно адресира той

Първо си струва да се отбележи кои страни са увеличили най-драматично разходите си за отбрана след нахлуването в Украйна – Полша, Естония, Литва, Финландия, Румъния, Унгария, Латвия и Словакия имат едно общо нещо: те или граничат с Русия, или са в това, което Русия вижда като своя сфера на влияние. Причините, поради които тези страни искат да укрепят сигурността, са очевидни, предвид близостта им до воюваща страна. Но дори при най-добра воля, тези сравнително малки страни сами не могат да гарантират собствената си защита и увеличените разходи за отбрана не запълват автоматично зейналите дупки в европейската сигурност, пише в анализ на ситуацията CNN.

Европа не е готова да се защити без Америка

Не е тайна, че европейските страни изпаднаха в самодоволство след Студената война и спяха дълбоко с предположението, че ако най-лошото се случи, Америка ще се притече на помощ. Коментарите на Тръмп относно НАТО и европейските разходи за отбрана обаче, ги събудиха от този сън. Студената и пряма реторика на бившия – и може би бъдещ президент, е болезнена, защото в основата й е неудобната истина: Европа съвсем не е готова да се защити без Америка.

Още: НАТО няма да отстъпи и сантиметър на Русия: Говори военният министър Тодор Тагарев

Независимо дали става дума за по-малки армии, недостатъчни оръжия или намаляващи запаси от боеприпаси, на практика никой в ​​европейската сигурност не отрича проблема. Разходите сами по себе си не решават тези проблеми и някои служители на НАТО се притесняват, че внезапно пилеене на пари може да усложни нещата, ако не е координирано между съюзниците. „Ако всички внезапно се втурнат да купят определен тип ракета, например, множество купувачи повишават цената“, казва експерт пред CNN.

Още: На прага на времето сме, когато чл.5 от устава на НАТО ще се задейства не от Вашингтон, а от Европа

Длъжностни лица се опитват да се справят с това, като договарят многонационални сделки с оръжейни компании. Примерът, който мнозина сочат, е сделка, сключена по-рано тази година между множество европейски държави за закупуване на 1000 ракети Patriot. Междусъюзническата дипломация е подкрепена в сделката: договорът за 5,5 милиарда долара беше възложен на съвместно германско-американско предприятие. Поръчката е толкова голяма, че в Германия се строи фабрика, създаваща работни места, които трябва да успокоят онези в Европа, които се притесняват да изпращат огромни суми пари в Америка.

Още: НАТО трябва да се подготви за руски ракетни удари в цяла Европа: The Times

Друг запознат каза пред CNN, че изпращането на толкова големи суми пари в САЩ може да попречи на законодателите да блокират допълнителни пакети за помощ за Украйна. Тяхната логика: ако успеят да убедят законодателите, че голяма част от тези пари в крайна сметка ще бъдат похарчени в американски фирми, те могат да получат одобрението на своите избиратели за подобна сдилка и да я приемат.

Още: Недостатъчно войници: Eвропейските армии се чудят как да привлекат новобранци

Длъжностните лица със сигурност виждат координацията като ключ към ефективното функциониране на този подновен интерес към европейската сигурност. Лаконично нареченият Нов модел на силите на НАТО, договорен през 2022 г., възлага предварително конкретни задачи на конкретни съюзници въз основа на техните силни страни и способност да се справят с определени сценарии.

Проблемите пред страните

Малкълм Чалмърс, заместник генерален директор в Royal United Services Institute, казва, че това не е само за повишаване на ефективността. „Когато имате конкретна задача, изложена ясно, става много по-трудно да се скриете“, казва той пред CNN. „Ще бъде по-лесно да се отсеят страните, които не харчат своите 2% в области, които помагат директно на алианса. В миналото всичко беше по-непрозрачно. Надяваме се, че това ще направи съюза и неговите разходи по-ефективни“, казва той.

Още: Какъв е план Б, ако Байдън се откаже от изборите в САЩ?

Някои представители в щаба на НАТО пък са щастливи да се покажат пред други съюзници, които не отговарят на изискванията. „Това трябва да е пода, основата, а не тавана. Изразходването на 2% сега е страхотно, но страните трябва да вземат предвид и десетилетията, през които не са изпълнявали това минимално изискване“, казва високопоставен европейски дипломат. „Това трябва да е началото на смяната на поколенията. Срам за тези, които продължават да харчат недостатъчно или да мамят за разходите си“, допълва той.

Още: Европейска армия: Добра идея или дубликат на НАТО?

Един от проблемите при използването на 2% разходи като еталон е, че НАТО позволява доста неща да се считат за разходи за отбрана. „Пенсиите за войниците са полезни, разбира се, но те няма да застрелят руснак“, казва европейски служител по сигурността пред CNN. „Извън новото оборудване, поддържането на старото такова, персонала, обучението и упражненията, останалото трябва да се игнорира. На кого му пука дали в столовата сервират фрапучино?“, пита той.

Още: Глас от Великобритания: С Европа е свършено

Някои длъжностни лица пък смятат, че определени страни се насочват към по-малко полезни елементи в разходите за отбрана, тъй като големите харчове за военно оборудване минават трудно и не се приемат добре от европейските избиратели. Това важи с особена сила за страни в икономически затруднения и в такива, които не се чувстват заплашени от нашествие. В този смисъл не е изненада, че по-богатите западноевропейски страни като Германия и Франция – с по-голямо население и на безопасно разстояние от Русия, не са увеличили разходите си със скоростта на по-малките страни на изток.

Още: Зеленски: Готов съм да отида с Тръмп на фронтовата линия

Важно е да не приписваме новите идеи на Европа за промени в отбраната изцяло на скептицизма на Тръмп към НАТО – европейските планове за по-голяма независимост по отношение на сигурността се разработват отдавна. Но промяната е постепенна и всеки път, когато Тръмп прави негативни коментари за НАТО, това разкрива неудобна истина за Европа и нейното място в съвременния свят.

Западът се промени

Истината е, че Западът се промени. Старите вярвания, че Америка защитава света и отговаря за реда след Студената война, вече не съществуват. Дипломатите се шегуваха, че съвременна Европа разчита на Китай за евтина работна ръка, на Русия за евтини източници на енергия и на Америка, за да плаща за сигурността й. Нито едно от тези предположения сега не е напълно вярно и Европа няма друг избор, освен да се промени с времето.

Още: Съветник на Тръмп: Той иска да извади САЩ от НАТО. Иска и да дава само заеми в чужбина

Що се отнася до защитата, тази промяна ще бъде бавна и болезнена. Но ще си струва, ако страните не си пречат и работят заедно. Ако не го направят, Европа може да се окаже все по-слаба по всички флангове и внезапно онези страни, които винаги са се чувствали в безопасност, могат да се окажат пред огромна опасност.

Още: Тръмп се зарадва, че Путин предпочита Байдън за президент на САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари