The Financial Times: Злонамерените действия на Русия укрепват НАТО

5576
The Financial Times: Злонамерените действия на Русия укрепват НАТО
Снимка: iStock/Guliver

Вестник The Financial Times публикува статия за отражението от действията на Русия върху НАТО, написана от Кей Бейли Хътчисън, представителят на САЩ в Северноатлантическия съюз. Според авторката, цитирана от БГНЕС, с действията си Русия укрепва НАТО.

Погледнете какво се случи в Брюксел миналата седмица, пише Хътчисън. След няколко месеца преговори САЩ и техните съюзници решиха, че поради поетите задължения, е редно да се отговори на нарушенията на Русия. Всичките 29 страни от НАТО единодушно подкрепиха позицията на САЩ и стигнаха до извода, чу Москва е виновна за съществени нарушения на Договора за унищожаване на ракетите със среден и по-малък обсег на действие (ДУРСМОД), сключен през 1987 г. между президентите Рейгън и Горбачов.

Както считат всички страни от НАТО, Русия е разработила и разгърнала ракети със среден обсег на действие, които могат да носят както конвенционални, така и ядрени бойни глави, отбелязва още авторитетното издание. Това директно противоречи на ДУРСМОД. САЩ и техните съюзници са смятали, че сключеният през 1987 г. договор ще доведе до това, че Русия, макар и конкурентна, ще престане да бъде враждебна държава.

Този договор стана крайъгълен камък за европейската и евроатлантическата сигурност и стабилизира политическите и военни отношения между двете свръхдържави.

Демонстрацията на пълно единство в НАТО е особено важна на фона на предизвикващото тревога все по-безразсъдно поведение на Русия на международната сцена. Москва нахлу на територията на Украйна и окупира част от нея, пише Хътчисън. Москва отрови своите политически противници с нервно-паралитично вещество на територията на Великобритания, опита се да подкопае демократичните процеси в САЩ и други суверенни държави, а също така оказва поддръжка на сирийския режим, който използва авиация и химически оръжия срещу цивилно население, пише още представителката на САЩ в НАТО.

НАТО укрепва заради Русия

Независимо от всички тези злонамерени действия на Русия, солидарността между страните от НАТО укрепва. Америка дълбоко се надява, че рано или късно Русия отново ще тръгне по стъпките на Михаил Горбачов, който през 1987 г. каза, че Договорът за ракетите със среден и по-малък обсег на действие представлява най-добър шанс да се тръгне по път, който не води към катастрофа.

Тъй като президентът Владимир Путин не върви по тези пътеки, заключава Кей Бейли Хътчисън, „ние и нашите съюзници трябва да прибягваме“ до действия по сдържането на все по-агресивната и нетърпелива Русия.

* Заглавието е на редакцията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари