Горбачов осъди решението на Тръмп за ракетите със среден обсег на действие

11046
Горбачов осъди решението на Тръмп за ракетите със среден обсег на действие
Снимка: Getty Images / Guliver

Стремежът на САЩ да излязат от Договора за ликвидация на ракети със среден обсег на действие (ДРСМД) е израз на желанието да се обърне политиката на ядрено разоръжаване. Това заяви бившият генерален секретар на ЦК на КПСС и бивш президент на СССР Михаил Горбачов в интервю за Интерфакс, цитирано от агенция "Фокус".

Горбачов изрази увереност, че предложението на американският държавен глава Доналд Тръмп „подкопава всички усилия, които са положени от ръководителите на СССР и САЩ, в името на ядреното разоръжаване“. Този акт на стопанина на Белия дом Горбачов определи като "много странен". 

Тръмп изтегля САЩ от историческия договор с Русия за ракетите със среден обсег

Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли САЩ от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (ДРСМД), под...

Actualno.com припомня, че по-рано Тръмп заяви, че ще изтегли САЩ от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, подписан през 1987 г. Според американския държавен глава Москва е нарушила споразумението. Тръмп обаче отказа да посочи повече подробности. Той все пак отбеляза, че САЩ ще се откажат от споразумението и ще разработят нови оръжия със среден и малък обсег. Според Тръмп това ще се случи, ако Русия и Китай не предложат сключването на нов договор.

„В никакъв случай не трябва да се разтрогват старите договори за разоръжаване. Нима е трудно да се разбере, че отказът от тези споразумения, както казва народът, е от липса на много ум. Отказът от ДРСМД е грешка“, подчерта още Горбачов, който на 8 декември 1987 г. постави подписа си под споразумението.

Според него всички досега постигнати споразумения трябва да бъдат запазени, защото съдържат нещо, което липсва в други документи - те осигуряват контрол и това трябва да бъде оценено. „Вашингтон не разбира ли до какво може да доведе до това?", попита риторично бившият президент на СССР. Той подчерта, че „стремежът на Вашингтон да върне политиката назад не трябва да бъде подкрепен и това трябва да бъде казано не само от Русия, но и от всички, които ценят света, особено света без ядрени оръжия".

Горбачов съветва да бъдат прочетени изявленията на руския президент Владимир Путин от Сочи. „Напълно съм съгласен с него, той призовава за прилагане на подписаните споразумения. Речта на руския президент е много поучителна", отбеляза последният съветски лидер. Той отново коментира, че „всички споразумения, насочени към ядрено разоръжаване и ограничаване на ядрените оръжия, трябва да бъдат запазени заради живота на Земята".

Нова среща с Тръмп не е на дневен ред за Москва

Москва не изключва нова среща между президентите на Съединените щати и Руската Федерация Доналд Тръмп и Владимир Путин, но този въпрос ...

Междувременно Министерството на външните работи на Руската федерация свърза американското решение с „мечтата им за еднополюсен свят“. Москва осъжда новите действия на САЩ, които чрез шантаж се опитват да изтръгнат от Москва отстъпки в областта на стратегическата стабилност, заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.

ДРСМД е подписан през 1987 г. от тогавашния генерален секретар на ЦК КПСС Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън в рамките на съвместна среща във Вашингтон. Споразумението предвижда забрана за производство на балистични и крилати ракети с ядрени бойни глави с обсег от 500 до 5500 км, а също и провеждането на изпитания за такива.

САЩ обвиняват Русия заради разработената в страната ракета 9M729 за системата „Искандер“. Според Вашингтон тя попада в обхвата на действие на договора. В Москва обаче са на различно мнение: от своя страна руснаците също уличиха Вашингтон в нарушаване на споразумение, в частност заради разполагането на американски системи за ПРО на територията на Румъния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа