"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

4520
"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?
Снимка: Getty Images

Украински официални лица, военни и военни анализатори прогнозират трудни седмици за страната, тъй като тя се опитва да овладее напредъка на Русия на бойното поле, въпреки приемането на дългоочаквания законопроект за финансиране от САЩ, пише Financial Times.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри пакет от военна помощ от 60 милиарда долара след продължило месеци забавяне, което остави Украйна без ключови оръжия преди задаващата се руска офанзива. Американските оръжия и боеприпаси ще започнат да пристигат в Украйна през следващите дни, след окончателното одобрение от Сената. Още: Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

"Времето между политическите решения и реалните щети на врага на фронтовата линия, между одобрението на пакета и укрепването на нашите войски трябва да бъде възможно най-кратко", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в обръщението си.

Западни и украински източници съобщиха, че част от материалите, включително оръжия и боеприпаси, вече са в складове в Полша и други европейски страни и са готови да бъдат доставени.

Закъсня ли помощта от САЩ?

Въпреки това, според украински официални лица, военни служители и анализатори, доставката на американска помощ едва ли ще промени решително ситуацията на фронтовата линия бързо. Още: Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Главнокомандващият Олександър Сирски предупреди, че ситуацията се е „влошила значително“, тъй като руските войски, след като превзеха индустриалния град Авдеевка през февруари, преминаха в настъпление в няколко участъка от 1000-километровия фронт.

През последните няколко месеца, тъй като крайнодесните републиканци в Камарата на представителите блокираха военната помощ, руската армия окупира около 20% от украинската територия и взе инициативата на бойното поле.

По време на посещение на фронтовата линия на журналисти от Financial Times, украински войници споделиха, че се борят с руски атаки, на които не могат да отговорят адекватно.

"Надявам се, че това ще обърне битката в наша полза", каза старши лейтенант Иван Скуратовски за пакета с помощта. Неговото фронтово подразделение в района на Източен Донецк използва американски артилерийски системи, но все още няма достатъчно боеприпаси. Още: CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Притокът на оръжия, особено така необходимите артилерийски боеприпаси и ракети за противовъздушна отбрана, само ще помогне да се забави напредъкът на Русия, а не да го спре напълно, каза един високопоставен украински служител, пожелал анонимност, пред Financial Times. Украинците нямат илюзии, че американската подкрепа е достатъчна до края на войната.

"Такъв сериозен пакет помощи може да е последният за тази година. Освен това има доста голяма вероятност всички бъдещи пакети за помощ на Украйна да бъдат много по-малки по размер", каза бивш украински офицер, който сега ръководи аналитичната група Frontelligence Insight.

Военният анализатор Роб Лий, старши сътрудник в Програмата за Евразия към НПО-то Изследователски институт за външна политика, смята, че дори с нова американска помощ, "Русия ще запази артилерийското си предимство, то само ще бъде ограничено донякъде". Още: Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Директорът на Московския център за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов счита, че конкретните ползи за Въоръжените сили на Украйна ще зависят от мащаба на военните доставки. Законопроектът на САЩ уточнява само размера на финансирането за закупуване на оръжия, които Вашингтон ще достави, но не и количеството на всяка система.

"Успешните комбинирани операции на изтребителите и противовъздушната отбрана могат значително да намалят ефективността на руската кампания с авиационни бомби. Ако Украйна не използва масово ключови системи, тогава пакетът няма да има значително въздействие върху фронтовите линии", допуска Пухов.

По-рано този месец Зеленски призна, че войските му са превъзхождани от руската артилерия в съотношение 10 към 1. Украински официални лица считат, че разликата ще намалее значително, но няма да изчезне напълно.

Пакетът от помощ на САЩ, който вероятно ще включва артилерийски боеприпаси, „няма да бъде панацея“, според високопоставен украински служител.

Въпреки това Андрей Загороднюк, директор на базирания в Киев мозъчен тръст Център за отбранителни стратегии и бивш министър на отбраната, счита, че помощта на САЩ ще помогне да се намали инерцията на Русия. Но това ще реши само един от сериозните проблеми пред Украйна, призна той. Киев е изправен пред друга сериозна заплаха: недостиг на войници.

Недокомплектът

"Мисля, че човешката сила ще бъде ключът към по-нататъшното развитие на войната през 2025 г.", предположи Лий.

Според американски и украински оценки Русия в момента е в състояние да мобилизира 30 000 войници всеки месец - това е напълно достатъчно, за да компенсира огромните ѝ загуби на бойното поле.

Междувременно Украйна вече предприема стъпки за облекчаване на ситуацията. Този месец Зеленски подписа закон, който намалява наборната възраст от 27 на 25 години, а украинският парламент одобри нов законопроект за мобилизация, насочен към попълване на изчерпаните сили на фронтовата линия. Според анализаторите пакетът от помощи на САЩ ще спечели време за разрешаване на проблемите с персонала.

Американските боеприпаси, които ще пристигнат през следващите дни и седмици, също ще помогнат за по-добра защита на ключовата инфраструктура на Украйна, вече сериозно повредена и частично унищожена от руски ракети и дронове през последните седмици, след като Киев остана без достатъчно противовъздушни ракети за прехващане, каза служителят. Още: Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

Ракетите "Пейтриът" ще помогнат за защита срещу удари на далечни разстояния, докато преносимите ракети "земя-въздух" като "Стингър" ще отидат до бойците на предната линия, където руските самолети все повече атакуват украински позиции и изравняват жилищни райони, за да улеснят напредъка.

"Въпросът е дали боеприпасите ще пристигнат навреме, за да помогнат на Украйна да защити Часов Яр", каза Лий, имайки предвид стратегическия хълмист град само на 15 километра западно от Бахмут, който руските войски превзеха миналия май.

Генерал Сирски обяви, че руският президент Владимир Путин е наредил на войските да превземат Часов Яр преди 9 май, когато Москва празнува победата на Съветския съюз над нацистка Германия. Загубата на Часов Яр ще осигури на руските войски контрол за обстрел над близки стратегически градове и ще им предостави плацдарм, от който те ще предприемат нови атаки дълбоко в Украйна, казаха командири от украинските въоръжени сили. До 9 май обаче превземането на Часов Яр изглежда крайно немислимо: Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Няма признаци, че Путин възнамерява да спре настъплението на руските войски.

Запитан колко дълго ще продължат боевете и докога американците ще финансират украинската отбрана, Зеленски призна, че неговата армия "наистина е загубила инициативата" през последните месеци. "От момента, в който получим тези оръжейни системи, ще можем да говорим за конкретни дати", заключи той.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари