Археолози искат удължаване с три месеца на разкопките край Мурсалево

165450
Археолози искат удължаване с три месеца на разкопките край Мурсалево
Снимка: БГНЕС

Удължаване с три месеца срока на разкопките по ЛОТ-2 на АМ "Струма", извършвани край село Мурсалево, област Кюстендил, поиска днес ръководещият ги екип, съобщи БГНЕС.

Поводът за исканото удължаване на срока до края на месец ноември са уникалните находки, някои от които без аналог в света, открити в неолитното селище на 8 хиляди години.

Откритите за три месеца артефакти край Мурсалево представи пред журналисти ръководителят на разкопките проф. Васил Николов от Археологическия институт и музей към БАН.

Както информирахме, неолитното селище, открито край Мурсалево, е на първите заселници, пристигнали преди 8 хиляди години от Мала Азия, за да продължат миграцията си към сърцето на Европа. На практика тук, край река Струма се е зародила първата европейска цивилизация.

Селището е съществувало от началото на VI-то хилядолетие преди Христа или по времето на ранния неолит или новокаменната епоха. Това е периодът, когато земеделците, идващи от Мала Азия и движещи се към Балканите и Европа, са опитомили животните и обработвали земеделски култури.

Геофизичното изследване показва наличието на една главна улица, покрай която по пресечки са разположени 35-40 къщи. Всички те на по-късен етап са били опожарени. Днес на мястото им личат червени квадратни петна. Къщите са строени от дърво и мазани с глина, сред тях имало и такива на два етажа.


На много по-късен етап, 5 век преди новата ера, върху останките от селището, траките са извършвали своите обреди. В района на разкопките са открити 20-на такива обредни ями. В тях са поставяни предмети, храна или принасяни в жертва животни. В яма в северозападният край на разкопките е открит скелет на принесено в жертва цяло теле. До поставената надолу глава, за да изтече кръвта, е открито острие на нож.

Селището, което се е отличавало с изключително планиране, е открито още в началото на миналия век. Но истинското му проучване, за което е настоявано в продължение на 7 години, започва една през април т.г., преди през него да премине бъдещият ЛОТ-2 на Автомагистрала Струма" между Дупница и Благоевград.

Вчера на обекта е пристигнала комисия от министерството на културата, която след като се е запознала с откритите при разкопките артефакти, ще предложи на министър Стоянович искане за удължаване с три месеца срока на разкопките край Мурсалево.

Те се извършват върху 16 декара, за удължаването срокът им до края на месец ноември ще са необходими още 250-260 000 лева, обясни проф. Николов.

Показаните находки, предимно статуетки на богинята Майка, керамични съдове, копче, игла и сечива, са уникални, а някои от тях - без аналог в света на археологията.

Край извор, съществувал някога, е открита и златна апликация, носена най-вероятно на ухо. "Апликациите са носени някога не като украшения, а като белег на престиж", обясни проф. Николов.

Според него подобни 6 апликации са открити в Унгария в района на град Сегед. Златната апликация е изработена около 4-то хилядолетие преди Христа, или малко след Варненския некропол.

Думата за продължаване на разкопките, чийто културен слой е с дебелина 2.70 метра и е на пет пласта, от които са проучени само първите два, имат министерството на културата. След което АПИ трябва да удължи срока на разкопките край Мурсалево. От което едва ли ще пострада графика за пуска на ЛОТ-а през март догодина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт